Σε ποσοστό 53,5% θα απομειωθεί το ονομαστικό κεφάλαιο των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όπως είναι γνωστό δεν εξαιρούνται από το PSI, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ περίπου.
Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και στην οποία εξετάστηκαν το σύνολο των λεπτομερειών και τεχνικά θέματα που αφορούν το «κούρεμα» των ομολόγων, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Στα χαρτοφυλάκια των Ταμείων, βρίσκονται κρατικά ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ, των οποίων η αξία μετά το «κούρεμα» θα υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ.
Ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ αγοράστηκαν απευθείας από τα Ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις των Ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία επενδύθηκαν εν συνεχεία σε ομόλογα.
Ακόμη, για όσα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.
Για την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων έχει προβλεφθεί στο νόμο του Μνημονίου 2 η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων.
Κρατικά ομόλογα διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Θετικά αντέδρασαν στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ PSI...
Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε τους ιδιώτες πιστωτές να μην αρνηθούν να προβούν στην ανταλλαγή ομολόγων, από την οποία εξαρτάται το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της χώρας, διότι είναι η καλύτερη συναλλαγή που μπορούν να έχουν.
Σε συνέντευξη στο Reuters, τρεις ημέρες πριν από την λήξη της προσφοράς ανταλλαγής ομολόγων, δηλώνει ότι οι όροι που επιτεύχθηκαν τον περασμένο μήνα, έπειτα από πολύμηνες δύσκολες διαπραγματεύσεις είναι ευνοϊκοί και η Ελλάδα δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει νόμους, που προβλέπουν απώλειες στους κατόχους των ομολόγων, που δεν θα συμμετάσχουν εκούσια στην ανταλλαγή.
"Όποιος νομίζει ότι δεν θα συμμετάσχει και θα πληρωθεί στο ακέραιο, κάνει λάθος", δήλωσε. "Είμαστε έτοιμοι για την ενεργοποίηση των CAC’s (Ρήτρες συλλογικής δράσης) αν χρειαστεί", σημειώνει.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει πως είναι αισιόδοξος ότι η συμμετοχή θα είναι πάνω από 90%, με τους επενδυτές να δελεάζονται από τα ανταλλάγματα που προσφέρονται, μια ισοδύναμη προκαταβολή, ένα νέο ομόλογο που εκδίδεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, μια ρήτρα GDP που προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο εάν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από τα αναμενόμενα, και ίση μεταχείριση, για τα νέα ομόλογα, με το δημόσιο τομέα.
"Στόχος μας είναι η σχεδόν καθολική συμμετοχή", τονίζει. "Δεν θα πρέπει κανείς να φανταστεί ότι θα υπάρξει μια δεύτερη προσφορά που θα περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία". Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι η συμμετοχή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί τώρα, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις τους έως την Τετάρτη.
Ποιοι έχουν δηλώσει συμμετοχή
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα η "συντονιστική επιτροπή" του IIF που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές, τα μέλη της (Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) δεσμεύονται να μετάσχουν στο PSI ανταλλάσσοντας το σύνολο των επιλέξιμων ομολόγων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιο τους.