260 γρ. αλεύρι 100 γρ. ζάχαρη 115 γρ. λιωμένο βούτυρο 230 ml γάλα πλήρες 1 μεγάλο αυγό 1 φακελάκι μαγιά 3 κ.γ. καφέ nes cafe ½ κ.γ. αλάτι 2 σωληνάρια βανίλια 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (σε μικρά κομματάκια) ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Στα γρήγορα Κατηγορία Cupcakes και muffins Μέθοδος Φούρνου Διατροφή Χορτοφαγική Περιέχει Σοκολάτα Γάλα Καφές Αβγά Φτιάχνει 12 μέτρια muffins Πως το κάνουμε:
Ας ξεκινήσουμε με την πιο.... γλυκιά από τις δουλειές. Κόβουμε την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομματάκια, σαν μικρά μπιζελάκια, κάτι σαν “σταγόνες” σοκολάτας (αν δεν έχουμε έτοιμα, υπάρχουν στα μαγαζιά). Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι να λιώσει. Θέλουμε να αποφύγουμε να ζεσταθεί πολύ και να καεί, γι’ αυτό θα το ζεστάνουμε σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι με το βούτυρο μέσα σε μία μεγαλύτερη κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει νερό και τις βάζουμε στο μάτι. Το νερό στην εξωτερική κατσαρόλας θα αρχίσει να ζεσταίνεται και με τη σειρά του θα ζεστάνει (αλλά πολύ ήπια) την εσωτερική κατσαρόλα με το βούτυρο. Με τον τρόπο αυτό το βούτυρο μαλακώνει και, τελικά, λιώνει, χωρίς όμως να κινδυνεύουμε να αυξηθεί η θερμοκρασία του και να καεί. Σε άλλη κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό Να μη κάψει και αυτό και μας κολλήσει. Για την ποσότητα που έχουμε, δύο λεπτά είναι αρκετά. Χωρίζουμε τα υλικά μας σε εκείνα που είναι στερεά και σε εκείνα που είναι σε υγρή μορφή: Σε μία 1η λεκανίτσα: Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το φακελάκι τη μαγιά, το κουταλάκι το αλάτι μας, τη ζάχαρη, τα σωληνάρια τη βανίλια και τον καφέ σε κόκκους. Σε μία 2η λεκανίτσα: Κτυπούμε καλά το αυγό (ολόκληρο) με το σύρμα, και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε και το χλιαρό γάλα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα των ρευστών υλικών της 2ης λεκανίτσας μέσα στη 1η λεκανίτσα, όπου είναι τα στερεά υλικά μας. Ανακατεύουμε, γυρίζοντας 5-6 φορές με ένα κουτάλι. Αφήνουμε για λίγο να ξεκουρασθεί το μείγμα, επιτρέποντας στο χλιαρό γάλα να μαλακώσει και αποσυνθέσει τους κόκκους του στιγμιαίου καφέ. Όταν μαλακώσουν οι κόκκοι, προσθέτουμε και τις σταγόνες της σοκολάτας. Κάνουμε ένα ακόμη γρήγορο ανακάτεμα, άλλες 4-5 γύρες με το κουτάλι, και... αυτό είναι. Περνάμε στο φορμάρισμα. Εάν έχουμε ταψάκι για muffins, βάζουμε στις θέσεις τα ειδικά χάρτινα φορμάκια για muffins (υπάρχουν σε διάφορα χρώματα, εξαιρετικά εάν θέλουμε να κάνουμε ταυτόχρονα διαφορετικά είδη muffins). Εάν μας έχουν τελειώσει... δεν τρέχει και τίποτα. Χρησιμοποιούμε τις θέσεις όπως και τις αλουμινένιες φόρμες (δείτε επόμενο βήμα), αλείφοντάς τες εσωτερικά με βούτυρο ή λαδάκι. Εάν έχουμε απλά φορμάκια αλουμινίου, τα αλείφουμε εσωτερικά με λίγο λάδι. Εάν τα πασπαλίσουμε και με λίγο αλεύρι, θα βοηθηθούμε ακόμη περισσότερο στην αφαίρεσή τους στο τέλος, χωρίς όμως να είναι και απαραίτητο. Τοποθετούμε το μείγμα γεμίζοντας τις φόρμες έως τα ¾ του ύψους τους. Ψένουμε σε ήδη προθερμασμένο φούρνο, στους 180° σε φούρνο με αέρα (ή στους 190°/200° σε αντιστάσεις), για 20 λεπτά περίπου και τα αφαιρούμε μόλις φουσκώσουν και βγαίνει στεγνή μία οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε (Οι πιο... αιμοβόρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα λεπτό μαχαιράκι).
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.