1) Βάζουμε αλατισμένο νερό να βράζει σε μία κατσαρόλα. Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια μας.
2) Κόβουμε τα "καπέλα” τους και τα ακουμπάμε δίπλα μας.
3) Με ένα κοφτερό και
μικρό μαχαίρι κάνουμε μία βαθειά χαρακιά στο εσωτερικό του κάθε
κολοκυθιού και περιμετρικά (σε απόσταση 1 εκατ. από τα τοιχώματά του),
με κάποια κλίση προς το κέντρο του. Το κόψιμο αυτό θα διευκολύνει στη
συνέχεια το άδειασμά τους. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε
στην κατσαρόλα τα κολοκύθια και τα ζεματίζουμε για 8 – 9 λεπτά (ανάλογα
πως σας φαίνονται τα κολοκυθάκια, περισσότερο ή λιγότερο σφικτά). Τα
τελευταία 4 λεπτά, ζεματίζουμε και τα "καπάκια” τους.
4) Τα στραγγίζουμε και
αφήνουμε να κρυώσουν τα κολοκυθάκια μας. Με τη βοήθεια του μαχαιριού
αφαιρούμε αρχικά ένα μεγάλο κεντρικό κομμάτι από τη σάρκα τους και στη
συνέχεια, με ένα μικρό κουτάλι τα αδειάζουμε, με προσεκτικές κινήσεις
για να μη "πληγώσουμε”, να μη τρυπήσουμε τα τοιχώματά τους, Σιγά-σιγά
δημιουργούνται μικρά "βαρελάκια”, κενά περιεχομένου. Τα αφήνουμε στην
άκρη (με το άνοιγμα προς τα κάτω) και περνάμε στη γέμιση.
5) Ψιλοκόβουμε την σάρκα που αφαιρέσαμε από τα κολοκυθάκια (ακόμα καλύτερα, την πολτοποιούμε στο mixer).
6) Σε ένα τηγάνι σε παρθένο ελαιόλαδο, μαλακώνουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και αυτό.
7) Μόλις ξανθύνει,
προσθέτουμε το τρίμμα της σάρκας του κολοκυθιού, δύο κλαδάκια μαϊντανού
πολύ ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά για να πάρουν
γεύση.
8) Προσθέτουμε και τον
κιμά και, ανακατεύοντας για να διαλυθεί αλλά και για να ανακατευθεί καλά
με τα άλλα υλικά, τον αφήνουμε να σκουρύνει λίγο από όλες τις μεριές,
και να χάσει τα υγρά του, ένδειξη ότι είναι έτοιμος να πάει για
μαγείρεμα (2-4 λεπτά). Τον αφήνουμε να κρυώσει και περνάμε στα άλλα
υλικά της γέμισης.
9) Σε ένα μπολ
ανακατεύουμε το ζαμπόν ψιλοκομμένο και αυτό, την γραβιέρα τριμμένη, τα 2
αυγά ολόκληρα, αλάτι και φρέσκο πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα μας.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και το μείγμα από το τηγάνι.
Ανακατεύουμε και πάλι να ενωθούν όλα τα υλικά.
10) Στεγνώνουμε καλά τα
κολοκυθάκια, περνώντας απαλά με χαρτί κουζίνας στο σκαμμένο εσωτερικό
τους. Τα γεμίζουμε με το μείγμα από το μπολ (εάν περισσέψει λίγο μείγμα,
μπορούμε να γεμίσουμε και καμία ντομάτα ή, προσθέτοντας λίγη φρυγανιά,
να πλάσουμε κεφτεδάκια.....
11) Σε ένα πυρίμαχο ταψάκι
απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας (μια απλή σάλτσα, με τριμμένο κρεμμύδι και
λίγο ελαιόλαδο). Θα χρησιμεύσει για βάση, που πάνω της τοποθετούμε τα
κολοκυθάκια μας.
12) Στο πάνω μέρος της
γέμισης βάζουμε μία καλή ποσότητα (ένα μπαστουνάκι 1,5 x 2,0 x 4,0
εκατ.) γραβιέρας, τρίβουμε ακόμη λίγο, φρέσκο πιπεράκι από πάνω, και
κλείνουμε τα κολοκυθάκια με το "καπάκι” τους. Εκτός από την νοστιμιά
της, λιώνοντας με τη θερμότητα η γραβιέρα θα χρησιμεύσει και σαν
κολλητική ουσία και θα συγκρατεί το "καπάκι” στη θέση του.
13) Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά, στους 180 - 200 βαθμούς.
14) Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε να χλυαρύνουν λίγο και σερβίρουμε περιχυμένα με λίγη από τη σάλτσα ντομάτας του πυρίμαχου.
15) Και ελάτε να μου πείτε μετά ότι οι χοντρούληδες "δεν έχουν πέραση”...
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.