150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γρ κορν φλάουρ maizena (δείτε “Μυστικά” [1]) 250 γρ ζάχαρη 3 αυγά 170 ml γάλα 140 γρ από κάποιο σπορέλαιο (δείτε “Μυστικά” [2]) ξύσμα από 3 λεμόνια (φροντίστε να είναι κήπου, ακέρωτα) 1 φακελάκι ξηρή μαγιά σε σκόνη 1 φακελάκι μπεικιν πάουντερ λίγο αλατάκι
…για τη φόρμα :
βούτυρο και αλεύρι (για βουτύρωμα και αλεύρωμα, αντίστοιχα)
…για το σιρόπι :
χυμό από 3 μέτρια λεμόνια (περίπου 120 με 130 ml, ανάλογα με το μέγεθος τους) 100 γρ ζάχαρη
…για την κρέμα λεμονιού :
χυμό από 1 μέτριο λεμόνι (περίπου 40 με 45 ml, ανάλογα με το μέγεθος του) 2 κρόκοι αυγού 70 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 70 γρ ζάχαρη 200 ml γάλα
Στα γρήγορα Κατηγορία Διάφορα κέικ Διατροφή Χορτοφαγική Δυσκολία Με φωτο Περιέχει Γάλα Μόνο κρόκους Αβγά Σερβίρει Τουλάχιστον 12 άτομα Πως το κάνουμε: Βήμα 1 1) Άνδρας μόνος, εγκαταλελειμμένος στη κουζίνα, ψάχνει (τα διάφορα υλικά). Και συνιστά : Επειδή τα υλικά είναι πολλά, καλό θα ήταν να τα ετοιμάσουμε όλα, να τα χωρίσουμε και σε ομάδες ανάλογα με την φάση της συνταγής όπου θα χρειασθούν, και να τα έχουμε εύκολα σε πρώτη ζήτηση. Εναλλακτικές λύσεις (όπως να προσλάβουμε δίμετρη, red hair, με έντονα ζυγωματικά, για βοηθό μου) δεν μου επιτρέπεται ούτε να τις .....οσφρανθώ. Βήμα 2 2) Κτυπούμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη (αφού αφήσουμε στην άκρη 2 κουταλιές), έως ότου το μείγμα μας φουσκώσει και γίνει αφράτο. Βήμα 3 3) Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύοντας καλά, το ενσωματώνουμε στο αφράτο μείγμα των κτυπημένων αυγών και της ζάχαρης. Βήμα 4 4) Προσθέτουμε, λίγο κάθε φορά και ανακατεύοντας συνεχώς για να ενσωματωθούν και αυτά, το αλεύρι και το κορν φλάουρ, κοσκινισμένα. Μαζί και το φακελάκι το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό mixer Βήμα 5 5) Προσθέτουμε, κατόπιν, το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βήμα 6 6) Καλό ανακάτεμα, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά σε αυτό το βήμα. Από εδώ και μετά, κάθε ανακάτεμα θα είναι πολύ απαλό, γιατί θα έχουν μπει τα κτυπημένα ασπράδια. “Μη μου τις φυσαλίδες τάραττε...” Βήμα 7 7) Ήρθε η ώρα, λοιπόν, για τα ασπράδια. Τα κτυπούμε πολύ καλά, να γίνουν σφικτή μαρέγκα. (δείτε “Μυστικά” [3] για κάποια β α σ ι κ ά πράγματα για το κτύπημα των ασπραδιών) Βήμα 8 8) Όταν η μαρέγκα είναι πια σταθερή, της προσθέτουμε και τις δύο κουταλιές ζάχαρη που έχουμε κρατήσει στην άκρη και, με το mixer και πάλι, ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Βήμα 9 9) Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα μας, με ξύλινο κουτάλι και με απαλές κινήσεις, πάντα από τα τοιχώματα του μπολ και τον πάτο προς το κέντρο του και την επιφάνεια (για να κρατήσουμε τον εγκλωβισμένο στα ασπράδια αέρα, είναι αυτός που θα κάνει το κέικ μας αφράτο). Βήμα 10 10) Προσθέτουμε και το ξύσμα από τα 3 λεμόνια (φροντίζουμε να μη πέσει όλο μαζί σε ένα σημείο και δεν διαλυθεί καλά, το απλώνουμε παντού), καθώς και μια στάλα αλάτι. Βήμα 11 11) Όταν έχουν ομογενοποιηθεί όλα τα υλικά και μόνον τότε, προσθέτουμε το φακελάκι την μαγιά. Βήμα 12 12) Βουτυρώνουμε και στη συνέχεια αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα 24 εκατοστών, Αδειάζουμε το αφράτο μείγμα μας, και ανακινούμε ελαφρά τη φόρμα για να απλωθεί ομοιόμορφα παντού. (δείτε “Μυστικά” [4]) Βήμα 13 13) Ψήνουμε στους 160° για περίπου 50 λεπτά (ίσως και λίιιιγο λιγότερο, δείτε “Μυστικά” [5]). Βήμα 14 14) Όσο ψήνεται το γλυκό, στύβουμε τα 3 λεμόνια και βάζουμε τον χυμό τους σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με 100 γρ ζάχαρη. Ζεσταίνουμε το κατσαρολάκι έως ότου η ζάχαρη λιώσει και διαλυθεί εντελώς στον χυμό του λεμονιού. Βήμα 15 15) Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε να χλιαρύνει. Όταν πια είναι χλιαρό, το ποτίζουμε με το σιρόπι λεμονιού που φτιάξαμε. Στο σημείο αυτό, μπορούμε να σταματήσουμε και να απολαύσουμε ένα αφράτο κέικ λεμόνι “tarta al limone”. Εάν όμως θέλουμε, μπορούμε να συνεχίσουμε κάτω από αυτό το σημείο και να φτιάξουμε μία κρέμα ζαχαροπλαστικής, με γεύση λεμονιού, σαν γέμιση για το κέικ. Πάμε να δούμε πως ; Βήμα 16 16) Με τη βοήθεια του εργαλείου που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες (ή με ένα μαχαίρι), κόβουμε και τη φλούδα ενός λεμονιού. Μόνο το εξωτερικό, κίτρινο μέρος της φλούδας, αποφεύγοντας να κόψουμε και το εσωτερικό, λευκό και αφράτο αλλά και πικρό μέρος της. Βήμα 17 17) Ρίχνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τις φλούδες και το ανεβάζουμε κατσαρολάκι στην εστία, σε χαμηλή ένταση. Τα αφήνουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, έως ότου δούμε το γάλα να φθάνει κοντά στο σημείο βρασμού του (μόλις φανούν οι πρώτες αναταράξεις). Βήμα 18 18) Όσο το γάλα οδεύει προς τον βρασμό, θα φτιάξουμε την κρέμα λεμονιού. Σε ένα μπολ, κτυπούμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τους 2 κρόκους αυγών με 70 γρ ζάχαρη, Βήμα 19 19) προσθέτουμε 70 γρ αλεύρι, ανακατεύοντας πάντα, Βήμα 20 20) και τον χυμό ενός λεμονιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα τέσσερα υλικά.
Βήμα 21 21) Μόλις το γάλα αγγίξει το σημείο βρασμού, αφαιρούμε τα κομμάτια της φλούδας λεμονιού από μέσα, και ρίχνουμε το μείγμα των κτυπημένων αυγών με τη ζάχαρη, το αλεύρι και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει η κρέμα.
Βήμα 22 22) Το κατσαρόλι εξακολουθεί να είναι πάνω σε χαμηλή φωτιά, έτσι ; Όταν λοιπόν σφίξει η κρέμα μας, σβήνουμε το μάτι, τραβάμε το κατσαρόλι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε την κρέμα για λίγα ακόμη λεπτά. (δείτε “Μυστικά” [6])
Βήμα 23 23) Όσο περιμένουμε να τελειώσει ο ψήσιμο του κέικ, βάζουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο.
Βήμα 24 24) Επιστρέφουμε στο βήμα 15. Εκεί που έχουμε βγάλει το ψημένο κέικ από τον φούρνο και το έχουμε αφήσει να χλιαρύνει. Πριν το ποτίσουμε με το σιρόπι λεμονιού που έχουμε φτιάξει στο βήμα 14, το κ ό β ο υ μ ε στη μέση, κατά την οριζόντια έννοια, σε δύο στρογγυλά μέρη. Βήμα 25 25) Ρίχνουμε από μισή ποσότητα από το σιρόπι σε κάθε κομμάτι κέικ. Θα επαναφέρουμε τα κομμάτια στην αρχική τους θέση αφ’ ότου βάλουμε τη γέμιση. Αυτό το κάνουμε γιατί σε αντίθετη περίπτωση, εάν προηγείτο το σιρόπιασμα, θα ήταν πιο δύσκολο το κόψιμο του κέικ στη μέση, αλλά και θα έπρεπε να περιμένουμε αρκετά έως ότου το σιρόπι εμποτίσει ικανοποιητικά όλο το κέικ (διαφορετικά, το κάτω μέρος του θα ήταν στεγνό). Βήμα 26 26) Παίρνουμε κουταλιές από τη γέμιση και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κάτω μέρους του κέικ.
Βήμα 27 27) Με τη βοήθεια της ανάστροφης του κουταλιού απλώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνειά του,
Βήμα 28 28) Και επαναφέρουμε το πάνω κομμάτι στη θέση του και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγη ζάχαρη άχνη. Διακοσμούμε (πάντα προαιρετικά) με δυό λεπτές φέτες λεμονιού (μπορούμε να τις έχουμε εμποτίσει προηγούμενα, ρίχνοντάς τες μέσα στο σιρόπι λεμονιού και βράζοντάς τες μαζί του για λίγα λεπτά) ή με κάποιον άλλο τρόπο.
Βήμα 29 29) Νομίζω ότι δικαιούμαι το πρώτο κομμάτι. Με ή χωρίς την κρέμα, είναι ένα υπέροχο γλυκό, πολύ-πολύ εύκολο και γευστικότατο, ο καλύτερος “φίλος” και “συνοδός” ενός παγωμένου l i m o n c e l l o. Αν, μάλιστα, και τούτο ’δω είναι σπιτικό...
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.