100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 100 γρ ζάχαρη άχνης + 50 γρ για το πασπάλισμα 100 γρ αμύγδαλα σε σκόνη 1 κουταλάκι του γλυκού κορν-φλάουρ 2 αυγά ολόκληρα 1 σταγόνα αμυγδαλέλαιο ή amaretto 125 γρ κρέμα ζαχαροπλαστικής (βλ παρακάτω την συνταγή της) 2 φύλλα ζύμη σφολιάτα 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
Κρέμα ζαχαροπλαστικής:
125 ml γάλα 30 γρ ζάχαρη 20 γρ αλεύρι 1 κρόκο αυγού ½ σκελίδα βανίλια
Στα γρήγορα Κατηγορία Βασιλόπιτες Εποχιακά Χριστουγέννων Μέθοδος Φούρνου Διατροφή Χορτοφαγική Κουζίνα Γαλλική Περιέχει Μόνο κρόκους Σερβίρει 8 άτομα Πως το κάνουμε:
Πρώτο μέρος: η κρέμα ζαχαροπλαστικής
Ετοιμάστε από πριν την κρέμα ζαχαροπλαστικής και αφήστε την να κρυώσει. Βράστε το γάλα με την βανίλια. Σε άλλη λεκάνη ανακατέψτε καλά με το σύρμα τον κρόκο αυγού και τη ζάχαρη. Προσθέστε το αλεύρι στο άσπρο μείγμα. Ανακατέψτε καλά και βάλτε το παραπάνω μείγμα μαζί με το γάλα και την βανίλια σε μια κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 λεπτό (να βράσει ελαφρώς). Μετά, τοποθετείστε το μείγμα σε λεκάνη και σκεπάστε την με πλαστική μεμβράνη, για να αποφύγετε τη δημιουργία κρούστας. Βάλτε την κρέμα στο ψυγείο.
Δεύτερο μέρος: η κρέμα αμυγδάλου
Μαλακώστε το βούτυρο με σπάτουλα. Ανακατέψτε τα υλικά με το σύρμα ή στο μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα με τη ακόλουθη σειρά: τη ζάχαρη, τη σκόνη αμυγδάλου, το κορν-φλαουρ, τα αυγά, το αμυγδαλέλαιο ή amaretto (μια σταγόνα αρκεί!) και τα 125 γρ από την κρέμα ζαχαροπλαστικής που έχετε ήδη ετοιμάσει. Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.
Τρίτο μέρος: ετοιμασία της πίτας
Παίρνουμε δύο στρογγυλά φύλλα σφολιάτας. Καλό θα ήταν τα δύο φύλλα να έχουν περίπου 2 εκατοστά διαφορά μεταξύ τους (28 εκ για το κάτω φύλλο και 30 εκατοστά για το πάνω φύλλο). Στο μικρότερο φύλλο (28 εκ) απλώστε την κρέμα αμυγδάλου περιστροφικά με την βοήθεια κορνέ ζαχαροπλαστικής (εάν δεν έχετε κορνέ μπορείτε να την απλώσετε με το κουτάλι), κυρίως στην μέση του φύλλου και αφήνοντας κενό στις άκρες. Βάζετε το φλουρί. Αλείψτε προσεκτικά με τον κρόκο αυγού, τον οποίο έχετε διαλύσει με λίγο νερό, το μέρος του φύλλου που δεν έχετε βάλει κρέμα (για να κολλήσετε το άλλο φύλλο από πάνω). Σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο των 30 εκ. Κλείστε καλά την πίτα, πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα ή με το μαχαίρι κάνοντας ελαφρές χαρακιές. Αφήστε την πίτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Αλείψτε με τον κρόκο αυγού, τον οποίο έχετε διαλύσει με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό, το πάνω μέρος της πίτας. Κάντε μια μικρή τρυπούλα με το μαχαίρι στο κέντρο της πίτας για να φεύγει ο ατμός Διακοσμήστε την πίτα χαράζοντάς την ελαφρά με το μαχαίρι, φτιάχνοντας μια ροζέτα ή ρόμβους. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 210° C. Βάζετε την πίτα, χαμηλώνετε τον φούρνο στους 180° και την ψήνεται για περίπου 45 λεπτά. 5 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, βγάζετε την πίτα και την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και την ξαναβάζετε στον φούρνο για μερικά λεπτά ακόμα (για να της δώσετε γυαλιστερή όψη). Την αφήνετε να κρυώσει λίγο. Σερβίρεται χλιαρή.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.