Του Θεόφιλου Σιχλετίδη
Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι το πρόσημο της νέας κυβέρνησης είναι δεξιό και μνημονιακό και, όπως λένε, αυτό φαίνεται τόσο από τις επιλογές των προσώπων που στελεχώνουν το υπουργικό συμβούλιο όσο και από την προγραμματική βάση των τριών κομμάτων που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Όσον αφορά τα πρόσωπα, οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι επιλογές όπως αυτές του Βασίλη Ράπανου και του Κωστή Χατζηδάκη αποτελούν εγγύηση για μία μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη πορεία, όπου τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θα βρίσκονται σταθερά πάνω από τις ανάγκες των πολλών, καθώς και ότι θα ιδιωτικοποιηθεί το «σύμπαν», ώστε το δημόσιο να εισπράξει ελάχιστα και οι πολίτες να πληρώνουν 200% αυξημένους τους λογαριασμούς ρεύματος και ύδρευσης.
Για τη διακήρυξη της κυβέρνησης «εθνικής ευθύνης», από την Κουμουνδούρου σχολίασαν σκωπτικά ότι οι κυβερνητικοί εταίροι χρειάστηκαν δυόμισι μέρες, για να καταλήξουν σε ένα «απόλυτα γενικόλογο και εντελώς μνημονιακό» κείμενο 239 λέξεων. Σε σχέση με τη ΔΗΜΑΡ οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως το κόμμα του Φώτη Κουβέλη απομακρύνθηκε ακόμη και από τη θέση για τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, για να υιοθετήσει το στόχο της αναθεώρησης κάποιων απροσδιόριστων όρων της δανειακής σύμβασης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο) θα σταθεί συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας για την έξοδο της Ελλάδας από τα καταστροφικά μνημόνια και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του συμμαχικού σχήματος της Αριστεράς.
Όσον αφορά τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, η γενική τάση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες είναι να επιταχυνθούν οι διεργασίες, ώστε το συμμαχικό σχήμα μέχρι το τέλος του έτους να έχει μετασχηματιστεί σε ένα ενιαίο κόμμα, είτε πολυτασικό είτε με ομοσπονδιακό χαρακτήρα. Στις μέχρι τώρα συζητήσεις έχουν κατατεθεί επιφυλάξεις μόνον από την ΚΕΔΑ και το ΔΗΚΚΙ, με τον Αλέξη Τσίπρα πάντως να υποστηρίζει ότι ο «παλιός» ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε στις 6 Μαΐου και πως είναι απολύτως αναγκαία η οργανωτική και δημοκρατική ανταπόκριση στο αίτημα δεκάδων χιλιάδων πολιτών για έναν «νέο» ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα αποτελεί ένα άθροισμα των συνιστωσών του και δεν θα διευθύνεται πολιτικά από τις ηγεσίες τους. Η ιστορία «νέος ΣΥΡΙΖΑ» θα συζητηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, όπου θα συνεδριάσουν τόσο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ όσο και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του συμμαχικού σχήματος της Αριστεράς. Με δεδομένες τις προθέσεις της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΝ -που αποτελεί το βασικό πολιτικό μέτοχο του ΣΥΡΙΖΑ- φαίνεται πως άμεσα θα μπει σε προσυνεδριακές διαδικασίες, ώστε το 7ο έκτακτο συνέδριο του κόμματος να διεξαχθεί μάλλον τον Οκτώβριο.
Πρώτος στη νεολαία
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Public Issue για το προφίλ των εκλογέων της 17ης Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ηλικίες έως και 24 ετών με 37%. Υψηλά ποσοστά συγκέντρωσε το συμμαχικό σχήμα της Αριστεράς και στις ηλικιακές ομάδες έως και 54 ετών, με 33% μεσοσταθμικά. Το 37% των ανέργων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το 34% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 33% των δημοσίων υπαλλήλων.