Τα υλικά που απαιτούνται:
- ½ κιλό χοντροκομμένος μοσχαρίσιος κιμάς με 20% περίπου λίπος (ζητήστε από το χασάπη το κρέας να προέρχεται από καλό κομμάτι του ζώου)
- 4 κ.σ. Worcestershire sauce
- 1κ.σ. αλάτι
- 1κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (ή φρεσκοτριμμένο λευκό, αν σας αρέσει περισσότερο, αρκεί να αφήνει έντονη γεύση του πιπεριού)
Πως εκτελείται τη συνταγή (όχι στα τρία μέτρα, αλλά κατά προτίμηση- στα κάρβουνα):
- Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και αναμειγνύεται με απαλές κινήσεις. Πολύ σημαντική λεπτομέρεια, ο κιμάς να είναι φρέσκος, όχι κατεψυγμένος και να έχετε πει στο χασάπη να τον περάσει από τη μηχανή μόνο μία φορά, ώστε να είναι όντως χοντροκομμένος.
- Πλάθετε με τα χεράκια σας 4 μεγάλα μπιφτέκια. Προσοχή, να μην είναι πολύ σφιχτά γιατί αλλιώς θα ξεραθούν στο ψήσιμο, ίσα ίσα να σχηματιστούν.
- Βάζετε να ετοιμαστεί δυνατή φωτιά στο μπάρμπεκιου και επιλέγετε τη διπλή σχάρα που κλείνει, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να γυρίζετε μονομιάς τα μπιφτέκια, χωρίς αυτά να σας ανοίξουν ή να σας διαλυθούν στο πισωμπρός γύρισμα του ψησίματος. Τοποθετείτε τη σχάρα έτσι στο μπάρμπεκιου ώστε να μην έχει μεγάλη απόσταση από τα κάρβουνα.
- Η ώρα του ψησίματος: εδώ είναι το μυστικό, ώστε να μην τα κάνετε πέτρες τα μπιφτέκια, ούτε γκάγκανο από το πολύ ψήσιμο. Ψήνετε 3-4 λεπτά από τη μία πλευρά, τα γυρίζετε μόνο μία φορά και ψήνετε άλλα 2-3 λεπτά από την άλλη, οπότε ξεροψήνονται απέξω, ενώ από μέσα παραμένουν λαχταριστά ροζ (υπενθύμιση, η φωτιά είναι δυνατή όπως προείπαμε, αλλιώς θα τα φάτε ωμά, αλά-κανιβαλέ).
Βασικό tip ψησίματος:
Ούτε να τα τρυπάτε, ούτε να τα πατάτε, ούτε να τα πιέζετε, όπως κάνουν στα σουβλατζίδικα για να ψηθούν πιο σβέλτα. Για να κρατήσει τους χυμούς του το μπιφτέκι, μην κάνεις τίποτα από αυτά. Έτσι το τρώνε στο Αμέρικα. Ζουμερό, ατρύπητο και απίεστο.
Στο σερβίρισμα:
Απέφυγε τα πολλά πολλά, τις έντονες/πηχτές σος και τις... τριώροφες «μπεργκερο-κατασκευές», όπως κάνουν κάποιοι και βάζουν μέσα τον πατέρα τους και τη μάνα τους! Απλά πράγματα, κλασικά, αμερικανιά σωστή: κέτσαπ, μουστάρδα, φρέσκια ντομάτα, 2-3 ροδέλες κρεμμύδι, λίγο μαρούλι (ή ρόκα, αυτή κι αν είναι gourmet καινοτομία) κι αν θέλεις σώνει και ντε, βάζεις και μια λεπτή φέτα κίτρινο τυρί να λιώσει πάνω στο μπιφτέκι κι όλο αυτό ανάμεσα σε ειδικά XL σουσαμένια ψωμάκια του burger (σχετικά με το τυρί, πρότασή μας, καλύτερα απέφυγέ το ώστε να μην σου αλλοιώσει ούτε στο ελάχιστο την υπέροχη γεύση του ζουμερού burger που μόλις έφτιαξες με τα χεράκια σου).