Τρίτη, 2024-07-02, 10:03 AM
Lost Empire MainRegistrationLogin
Welcome Φιλαρακι | RSS
Site menu
"Facebook"
Tag cloud
All uploaded files
Χρήσιμες Σελίδες
  • Upload your photos
  • Upload image
  • My Team Toolbar
  • HTML Color Codes
  • 1-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 2-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 3-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • Audioboo. Because sound is social
  • Live Traffic Feed
    Twitter
    Ŀ♡SƬ ƐMṖĪŔƐ
    ******
     Blog-κάρουμε Τον Κοσμο 

    Ειδήσεις ,Ενημέρωση ,Ελλάδα, Κόσμος, Οικονομία, Αθλητικά, Μουσικη ,Gossip από την Showbiz ,Συνταγές μαγειρικής, Αστρα Και Ονειρα ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ


    Get your own Chat Box! Go Large!
    Τίτλος τραγουδιού σας:
    Οι ακροατές σας αριθμό:
    Κατάσταση του διακομιστή σας:
    Main » 2012 » Ιούλιος » 6 » Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΣ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
    4:39 PM
    Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΣ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
    Ο καρκίνος είναι σήμερα η δεύτερη αιτία θανάτου στο χώρο της υγείας, μετά την αποφρακτική αγγειοπάθεια. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, ένα στα δύο άτομα θα αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή καρκίνωμα, ακόμη και εάν δεν πεθάνουν από αυτό. Οι άντρες κινδυνεύουν κυρίως, από καρκίνο πνεύμονα, προστάτη και παχέως εντέρου, ενώ οι γυναίκες από καρκίνο πνεύμονα, μαστού και παχέως εντέρου.


    H πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου, εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Στον καρκίνο, αναπτύσσεται ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός κυττάρων στο σημείο που δημιουργείται ο καρκίνος, φαινόμενο που εάν δεν κατασταλεί έχει ως συνέπεια τα ανώμαλα κύτταρα να κατακλύσουν σταδιακά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος όλα τα ζωτικά όργανα του οργανισμού, τα οποία προοδευτικά εκπίπτουν λειτουργικά και καταστρέφονται, με αποτέλεσμα τον θάνατο. Στον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του καρκίνου συμβάλλει ποικιλία παραγόντων, που περιλαμβάνουν, ανωμαλίες στο γενετικό υλικό που οδηγούν σε βλάβες του κυττάρου, ενεργοποίηση πρωτοογκονιδίων ή εξάλειψη ογκοκατασταλτικών γονιδίων, αδυναμία του αμυντικού συστήματος του οργανισμού να καταστρέψει τα ανώμαλα κύτταρα, φαινόμενα που με την σειρά τους οφείλονται σε σύνθετους παράγοντες, όπως έκθεση σε καρκινογόνα και ιούς, κληρονομικές προδιαθέσεις, χρήση καπνού, διατροφικές συνήθειες.


    Η καρκινογένεση είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί χρόνο για να πραγματοποιηθεί και συχνά ξεκινά από ένα μόνο κύτταρο, στο οποίο συσσωρεύονται σταδιακά, κάποιες αλλοιώσεις στο γενετικό του υλικό, με συνέπεια την δημιουργία μεταλλάξεων. Συχνά απαιτείται η συσσώρευση τουλάχιστον πέντε αθροιστικών μεταλλάξεων, για να δημιουργηθεί το κακόηθες κύτταρο. Έτσι πολλές φορές, πριν την δημιουργία του καρκινικού κυττάρου, προηγούνται αλλοιώσεις που ανιχνεύονται με την μορφή τοπικού αδενώματος, δυσπλασίας, προκαρκινικής βλάβης, η θεραπεία των οποίων αποβαίνει σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις.


    Το κακόηθες κύτταρο παρουσιάζει βλάβες, που το εφοδιάζουν με εξαιρετικές ικανότητες
    , την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται χωρίς έλεγχο, την ικανότητα να πραγματοποιεί μεταστάσεις (να σπάει δηλαδή τις κυτταρικές μεμβράνες και να μεταναστεύει μέσω της μεσοκυττάριας ουσίας και εντός του αγγειακού δέντρου), αλλά και να δημιουργεί νέα αιμοφόρα αγγεία για να υποστηρίξει την αποικιοποίηση σε απομακρυσμένες θέσεις, σε βάρος των φυσιολογικών κυττάρων. Η καρκινογένεση είναι μια διαδικασία που συχνά γίνεται σιωπηλά, δηλαδή δεν έχει συμπτώματα επί μακρόν.


    Για τα περισσότερα είδη καρκίνου, η αποτελεσματική θεραπεία έχει άμεση σχέση με το στάδιο της νόσου, τη στιγμή της διάγνωσης, ή την αντιμετώπιση της βλάβης του κυττάρου σε προκαρκινικό στάδιο. Υπάρχουν καρκίνοι, ωστόσο, στους οποίους οι μεταστάσεις και η κακοηθέστατη συμπεριφορά του κυττάρου γίνονται πρώιμα στην πορεία της καρκινογένεσης, φαινόμενα που παρατηρούνται πολλές φορές σε καρκινώματα του πνεύμονα και των ωοθηκών. Ο έγκαιρος προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για ορισμένα καρκινώματα δεν έχει νόημα, διότι η πρώιμη ανίχνευση δεν βελτιώνει την πρόγνωση της νόσου και την επιβίωση.


    Ορισμένοι καρκίνοι είναι οικογενειακοί, οικογενείς
    , όπως αποκαλούνται ιατρικώς και χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για την ευκολότερη εμφάνιση καρκινικών μεταλλάξεων. Οι οικογενειακοί καρκίνοι αναπτύσσονται συχνά σε νέα άτομα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο κληρονομικός καρκίνος του εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών. Σήμερα με την πρόοδο της γενετικής, ορισμένα κληρονομικά γονίδια, που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη καρκίνου, έχουν ταυτοποιηθεί και ανιχνεύονται με ειδικές εξετάσεις σε άτομα υψηλού κινδύνου. Οι γενετικές δοκιμασίες που αποκαλύπτουν την κληρονομική προδιάθεση σε ασθενείς υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν συχνά την γενετική μελέτη του καρκινοπαθούς μέλους, αξιολογούνται 100% μόνο επί θετικού αποτελέσματος, (το αρνητικό δηλαδή αποτέλεσμα δεν κατοχυρώνει τα μέλη της μελετώμενης οικογένειας) και προϋποθέτουν ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό και εμπειρία.


    Ιοί που σχετίζονται με ογκογένεση είναι η χρόνια φορεία από ηπατίτιδα Β και C, η λοίμωξη από aids, o σεξουαλικώς μεταδιδόμενος ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV, o ιός Epstein Barr. Συγκεκριμένα η χρόνια φορεία από τους ιούς ηπατίτιδας β και c, αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Η λοίμωξη από aids, έχει συσχετιστεί με λέμφωμα, σάρκωμα Κaposi και με καρκίνους της μήτρας και του πρωκτού. Αντισώματα έναντι του ερπητοιού HHV8, έχουν συσχετιστεί με ορισμένα καρκινώματα, όπως το σάρκωμα Kaposi. O ιός Epstein Barr, έχει σαφή παθογενετικό ρόλο στο ενδημικό λέμφωμα Burkitt. O ιός HPV είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου, μήτρας και ορθού. Το ελικοβακτηρίδιο έχει συνδεθεί με γαστρικούς καρκίνους.


    Καρκινογόνες ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο κυτταρικών βλαβών και καρκινικών μεταλλάξεων είναι η ακτινοβολία, χημικά καρκινογόνα όπως αμίαντος και βενζόλιο, η κακή χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως ορμονικών σκευασμάτων, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ.


    Σύμφωνα με μελέτες η πλειοψηφία των πρόωρων θανάτων από καρκίνο θα είχε αποφευχθεί με απλά μέτρα πρόληψης, που έχουν σήμερα τέσσερις στόχους:

    - Την αποφυγή έκθεσης σε καρκινογόνα

    - Την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή

    - Την πρώιμη εντόπιση των κυττάρων που οδεύουν προς καρκινοποίηση ή αρχόμενων καρκινικών βλαβών και την έγκαιρη απομάκρυνσή τους

    - Τον εντοπισμό ομάδων υψηλού κινδύνου με κληρονομικές καρκινικές προδιαθέσεις ή ιδιαίτερη ευαισθησία στην ανάπτυξη καρκίνου και την ένταξή τους σε εντατικοποιημένα προγράμματα πρόληψης ή και εάν χρειαστεί σε χημειοπροφύλαξη, με ειδικά φάρμακα και επιθετικές προληπτικές χειρουργικές επεμβάσεις.


    Ποια απλά μέτρα η Επιστήμη της Ιατρικής συστήνει να λάβετε ώστε να μειώσετε την πιθανότητα προσβολής από επιθετικούς καρκίνους;

    1) Διακόψτε το κάπνισμα


    Μεγάλες μελέτες έχουν συσχετίσει το κάπνισμα με την πρόκληση γενετικών βλαβών στα κύτταρα και την μετατροπή τους σε καρκινικά. Παρά το γεγονός ότι οι ακριβείς μοριακοί στόχοι καρκινογόνων όπως του καπνού δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, η αποχή από το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα είναι σημαντική για την πρόληψη καρκίνων του πνεύμονα, της κεφαλής και του τραχήλου, του ανώτερου πεπτικού συστήματος, καθώς και της ουροδόχου κύστεως. Ο καπνός είναι σήμερα το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο καρκινογόνο. Το κάπνισμα πούρου είναι εξίσου επικίνδυνο.


    2) Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ


    Το αλκοόλ είναι η δεύτερη μετά τον καπνό ευρέως χρησιμοποιούμενη καρκινογόνα ουσία και συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, κεφαλής και τραχήλου. Εάν σας αρέσει το αλκοόλ μην πίνετε αλκοόλ πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω από δύο μερίδες ποτού την φορά, χαμηλής, σχετικώς περιεκτικότητας σε αλκοόλη, όπως η μπύρα ή κρασί. Nα ευρίσκεστε υπό ιατρική παρακολούθηση για τοξικές βλάβες. Μην υπερβαίνετε ποτέ τις παραπάνω ποσότητες και μην καταναλώνετε ποτέ ποτά με περιεκτικότητα άνω του 10% σε οινόπνευμα.

    Σε αντίθεση με τον καπνό, το πρόβλημα της χρήσης αλκοόλ, σπανίως αναγνωρίζεται από τους συστηματικούς πότες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 10% περίπου του πληθυσμού είναι προβληματικοί πότες, χωρίς να συνειδητοποιείται, φαινόμενο προοδευτικώς επιδεινούμενο.


    3) Aποφύγετε όσο μπορείτε τον ήλιο


    Το ηλιακό φως αποτελεί καρκινογόνο παράγοντα, που συνδέεται με την ανάπτυξη μελανώματος. Ιδιαιτέρως τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, η διαλείπουσα οξεία έκθεση και η ηλιακή βλάβη, έχουν συνδεθεί με το μελάνωμα. Η χρήση αντιηλιακών προστατεύει μόνο μερικώς. Αποφύγετε όσο μπορείτε την έκθεση στον ήλιο. Χρησιμοποιείτε ανελλιπώς προστατευτικά ενδύματα.


    4) Μην εκτίθεστε σε χημικές ουσίες


    Εάν έχετε επαγγελματική έκθεση, να λαμβάνετε πάντα ειδικά προστατευτικά μέτρα.


    5) Μην κάνετε χρήση ορμονών


    Τουλάχιστον χωρίς σαφή ιατρική ένδειξη και άριστη ιατρική παρακολούθηση.


    6) Yιοθετήστε συνήθειες που αυξάνουν την επάρκεια του αμυντικού συστήματος


    Υιοθετείστε μία διατροφή χαμηλή σε λίπος, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, διατηρείτε φυσιολογικό βάρος, ενταχτείτε σε προγράμματα συστηματικής άσκησης, μην λαμβάνετε άσκοπα φάρμακα. Εμβολιαστείτε με το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β και του ιού ΗΡV, εφόσον δεν υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις.


    7) Πρέπει να παρατηρείτε προσεκτικά

    Το δέρμα σας, το στόμα σας, να ψηλαφάτε περιοδικά το σώμα σας και οι γυναίκες οπωσδήποτε το στήθος σας και να προσέρχεστε άμεσα για ιατρική εξέταση, όταν παρατηρείτε αλλαγές, κατά την επισκόπηση ή ψηλάφηση του σώματός σας.


    8) Είναι ζωτικής σημασίας να μην αμελείτε την ετήσια ιατρική τακτική προληπτική εξέταση

    Σήμερα η σωστή ετήσια ιατρική προληπτική εξέταση δεν περιλαμβάνει μία απλή αναγραφή γενικού προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου για τους καρκίνους εκείνους που η έγκαιρη ανίχνευση οδηγεί σε ίαση. Σήμερα η ολοκληρωμένη ετήσια ιατρική εξέταση από εμάς τους έμπειρους κλινικούς ιατρούς περιλαμβάνει λεπτομερή εξέταση που αποκαλύπτει έκθεση σε καρκινογόνα, ανίχνευση πρώιμων κλινικών σημείων καρκινωμάτων, διερεύνηση οικογενειακών προδιαθέσεων.

    Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά για τον εξατομικευμένο καθορισμό του πακέτου των εξετάσεων που απαιτούνται για την προσυμπτωματική διάγνωση του καρκίνου και τον εντοπισμό ομάδων υψηλού κινδύνου, οι οποίες σήμερα δύνανται να επωφεληθούν από εντατικοποιημένους προσυμπτωματικούς ελέγχους, προφυλακτική χρήση αντικαρκινικών ουσιών και επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων.


    9) Οι συνήθεις ανιχνευτικοί πάντως έλεγχοι
    , που προτείνονται από την Αmerican Cancer Society και την United States Preventive services Task Force σε υγιή κατά την κλινική εξέταση άτομα χαμηλού κινδύνου είναι οι εξής:

    - Εξέταση κοπράνων κάθε έτος για αίμα και σιγμοειδοσκόπηση κάθε πέντε χρόνια από την ηλικία των πενήντα ετών.

    - ΠΑΠ ΤΕST κάθε έτος από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών στις γυναίκες.

    - Μαστογραφία κάθε χρόνο με μαστογράφους τελευταίας τεχνολογίας χαμηλής δόσεως σε ακτινοβολία κάθε χρόνο σε γυναίκες πάνω από σαράντα ετών.

    - Περιοδικές μετρήρνητικό δηλαδή ατατικού αντιγόνου σε άντρες άνω των πενήντα ετών.

    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 230 | Added by: Nicoletaki | Rating: 0.0/0
    Total comments: 0
    Name *:
    Email *:
    Code *:
    Lost Empire
    Πάτα CTRL+D να μας βάλεις στα αγαπημένα σου!
    Καλως όρισες στο Lost Empire.
    Μια σελίδα με πολυ ενημέρωση για Ελλάδα & κόσμο-Μουσική ψυχαγωγία,Γνωριμίες..
    Και πολλα αλλα θεματα  που μας κανουν να  ξεχνιόμαστε περνάμε ευχάριστα και επικοδομιτικα. 
    Μια σελιδα χτισμενη απο τα μελοι της.Καλή διασκέδαση..:-) 

    http://www.lost-empire.gr

    Search
    Login
    Social bookmarks
    Ελληνικό Μουσικο P
    Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
    Newsletters Newsl

    Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας! Γράψτε εδώ το email σας:

    Σας ευχαριστώ!

    Calendar
    «  Ιούλιος 2012  »
    ΚυρΔευτΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031
    Banner
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» [794]
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» Πληροφορίες για όλες τις περιοχές της Ελλάδας,εικονες,Τοπικά έθιμα και παραδόσεις
    Του κόσμου τα παράξενα [1052]
    Του κόσμου τα παράξενα
    Οπαδικες προτιμησεις [409]
    Sport,Αθλητικά
    Μουσικές επιλογές [3279]
    Μουσικές επιλογές - ακούσματα που προτεινουν οι χρηστες
    Funny [1091]
    Funny
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ [33]
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ
    Σοφά Λόγια [138]
    Σοφά Λόγια
    Hξερες ότι [346]
    Hξερες ότι
    Συνταγές μαγειρικής [4141]
    Συνταγές μαγειρικής
    Αστρα Και Ονειρα [71]
    Αστρα Και Ονειρα
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ [2099]
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz [2176]
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz
    X-FILES [105]
    X-FILES
    Tv-Movies [511]
    Tv-Movies
    Auto-Moto [638]
    Αυτοκίνητα - Μηχανές
    Επιστήμη-τεχνολογία [1031]
    Επιστήμη-τεχνολογία
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες [313]
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες
    Θρησκευτικά [61]
    Θρησκευτικά
    Sex Tpis & Σχέσεις !!! [456]
    ...για τις ανθρώπινες σχέσεις. Με άρθρα για ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, για τον χωρισμό, το φλερτ και τις νέες γνωριμίες.
    Ολα για το παιδί [181]
    Ολα για το παιδί
    Ιστορικά [349]
    Ιστορικά
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις... [32]
    Φωτογραφίες - Εικόνες - Animation ...
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠• [194]
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠•
    National Geographic [28]
    National Geographic
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! [107]
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.
    Γνωρίστε μας.
    Οn Line

    Συνολο συνδεδεμενων Φίλων: 80
    Φίλοι-Επισκέπτες: 80
    Φίλοι-Μελη της σελιδας: 0
    Block title
    Acceptance Mark
    Copyright Lost Empire © 2024Website builderuCoz