Στους προποδες των βουνων του Σουλιου οι πηγες του Αχεροντα.
Μεσα σε ενα τοπιο απεραντης γαληνης και μοναδικου φυσικου καλλους
Ποταμός της λύπης, ο Αχέροντας, κουβαλάει στα νερά του το πλήθος των μυθολογικών αναφορών και τα μεταφυσικά ανεξήγητα.
Συναντάται και με την ονομασία Μαυροποταμος, επειδή σύμφωνα με την μυθολογία, οι Τιτάνες για να ξεδιψάσουν ήπιαν νερό από τον Αχέροντα και ο Δίας θυμωμένος, μαύρισε και πίκρανε τα νερά του. Ο ποταμός αυτός έχει βάλει την σφραγίδα του σε δύο ιστορικές περιόδους και έχει συνδέσει το όνομά του με την διπλή υπόσταση του ανθρώπου. Την ύλη και την ψυχή, την ζωή και τον θάνατο. Στην νεώτερη ιστορία, τα νερά του έδιναν ζωή στους Σουλιώτες, ενώ κατά την αρχαιότητα ήταν ο προθάλαμος του Κατω Κοσμου. Ήταν η τελευταία διαδρομή για τις ανθρώπινες ψυχές.
Εκείνη την εποχή υπήρχαν τρία ποτάμια: ο Αχέροντας, ο ποταμός της θλίψης, ο Κωκυτός ή Μαύρος και ο Πυριφλεγέθοντας ή Βωβός που ήταν και τόπος περιπάτου για τους νεκρούς. Οι τρεις ποταμοί σχημάτιζαν μια τεράστια ελώδη έκταση στις παρυφές μιας λίμνης, η οποία σε κάποια σημεία είχε αρκετό βάθος και σύμφωνα με τον Θουκυδίδη έφτανε μέχρι τη θάλασσα.
Αυτή ήταν η λίμνη Αχερουσια. Είχε μυστικές σπηλιές και έλη καλυμμένα από την ομίχλη. Γνωστη και ως 'Αορνο λιμνη , δηλαδή λίμνη που αναδίδει δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις, επικίνδυνες ακόμα και για τα πουλιά που πετούν από πάνω της- κ
... Διαβάστε περισσότερα »
O Αρριανός, γνωστός και ως Φλάβιος Αρριανός ήταν ιστορικός, φιλόσοφος, γεωγράφος, πολιτικός και πολεμιστής.
Γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας γύρω στο 95 μ.Χ. και πέθανε σ' αυτή γύρω στο 180 μ.Χ. Σπούδασε πρώτα στη Νικόπολη της Ηπείρου κοντά στο φιλόσοφο Επίκτητο και κατόπιν συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα με τη φιλοσοφική και τη ρητορική. Ο Αρριανός τιμούσε πολύ το δάσκαλό του Επίκτητο και είχε σαν παράδειγμα του τον Ξενοφώντα.
Ο Αδριανός, που τον γνώρισε στην Αθήνα, για τις αρετές του τον έκανε έπαρχο της Καππαδοκίας, του έδωσε τα δικαιώματα του Ρωμαίου πολίτη κι ο Αρριανός απόκτησε τ' όνομα Φλάβιος κι έγινε "υποκατάστατος ύπατος". Με τις διοικητικές ικανότητες και την ανδρεία του απόκρουσε τις επιδρομές των Αλανών εναντίον του Ρωμαϊκού κράτους. Στην Αθήνα γύρισε ξανά το 171 μ Χ., πήρε τον τίτλο του Αθηναίου πολίτη και διορίστηκε από τον Αδριανό άρχοντας των Αθηνών. Στα 171 μ.Χ. ήταν πρύτανης της Πανδιονίδας φυλής.
Γέρος πια άφησε την Αθήνα κι έφυγε για την πατρίδα του, όπου έγινε ιερέας της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Εκεί ασχολήθηκε και με τα συγγράμματά του και είναι άγνωστο πότε ακριβώς πέθανε. Το πιο πιθανό φαίνεται πως είναι το 175 μ.Χ.
Τα έργα του είναι ιστορικά, φιλοσοφικά, γεωγραφικά και πολιτικά.
Ο Φίλιστος (περ. 430 π.Χ. - 356 π.Χ.) ήταν ιστορικός από τις Συρακούσες, ο οποίος διακρίθηκε και ως πολιτικός και στρατηγός. Είναι γνωστός για το έργο του Σικελικά στο οποίο εξιστορεί την ιστορία του Ελληνισμού της Δύσης.
Σε νεαρή ηλικία υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της εκστρατείας των Αθηναίων στη Σικελία (415 - 413). Το 405 βοήθησε τον Διονύσιο Α' να καταλάβει την εξουσία και υπήρξε ο κύριος σύμβουλός του. Γνώρισε όμως και τη δυσμένειά του, γεγονός που είχε ως συνέπεια να εξοριστεί και να καταφύγει στην Ήπειρο. Αργότερα ανακλήθηκε από τον Διονύσιο Β' να διαδραμάτίσει ενεργό ρόλο στη διαμάχη του με τον Δίωνα, στην εξορία του οποίου ο Φίλιστος συνέβαλε (356). Στην εκστρατεία που ο Δίων οργάνωσε εναντίον του Διονυσίου, ο Φίλιστος, που κατείχε σημαντικό αξίωμα, δεν μπόρεσε να εμποδίσει την απόβαση του αντιπάλου του τυράννου στη Σικελία (357). Τον επόμενο χρόνο νικήθηκε σε ναυμαχία και λίγο αργότερα αυτοκτόνησε.
Το ιστορικό του έργο Σικελικά σε 13 βιβλία (από τα οποία σώζονται λιγοστά αποσπάσματα), ο Φίλιστος το έγραψε σε μεγάλο μέρος κατά την περίοδο της εξορίας του στην Ήπειρο. Τα πρώτα επτά βιβλία, δηλαδή το πρώτο μέρος, που ίσως να αποτελούσε και ξεχωριστό έργο, περιλάμβανε την ιστορία της Σικελίας από τις αρχές ως το 406 π.Χ. Το δεύτερο μέρος σε έξι βιβλία διαπραγματευόταν τα σύγχρονα με τον ιστορικό γεγόνοτα από τον Διονύσιο Α' ως τα πρώτα χρόνια του Διονυσίου Β' (367 - 363).
Ο Πολύβιος (203 π.Χ. - 120 π.Χ.) ήταν Έλληνας ιστορικός, διάσημος για το βιβλίο του Οι Ιστορίες ή Η Άνοδος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο καλύπτει λεπτομερώς την περίοδο από το 220 ως 146 π.Χ. Είναι επίσης γνωστός για τις πολιτικές του απόψεις σχετικά με την εξισορρόπηση των εξουσιών, απόψεις οι οποίες, πολύ αργότερα, χρησιμοποιήθηκαν κατά τη σύνταξη του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ως προσωπικός διδάσκαλος του Σκιπίωνα Αιμιλιανού του Αφρικανού, διάσημου θετού εγγονού του στρατηγού Σκιπίωνα του Αφρικανού, διατηρούσε μαζί του σχέσεις στενής προσωπικής φιλίας και παρέμεινε σύμβουλος του ηγέτη που κατανίκησε τους Καρχηδονίους κατά τον Γ' Καρχηδονιακό Πόλεμο. Τελικά, ο νεότερος Σκιπίων ήταν αυτός που άλωσε και κατέστρεψε την Καρχηδόνα το 146 π.Χ.
Ο Πολύβιος γεννήθηκε και ανετράφη στην αχαϊκή πόλη της Μεγαλοπόλεως. Ήταν μέλος της ελληνικής άρχουσας τάξης, και λόγω της ιδιότητός του αυτής είχε την ευκαιρία να αποκτήσει άμεσα βαθειά γνώση των πολιτικών και στρατιωτικών ζητημάτων. Η πολιτική του σταδιοδρομία αφιερώθηκε, κατά ένα μεγάλο μέρος της, στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Ο πατέρας του, Λυκόρτας, ήταν βασικός υπέρμαχος της πολιτικής ουδετερότητας κατά τον πόλεμο των Ρωμα
... Διαβάστε περισσότερα »
Ο Πλούταρχος (περ.45μ.Χ.-120) ήταν Έλληνας ιστορικός, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Γεννημένος στη μικρή πόλη της Χαιρώνειας, στην Βοιωτία, πιθανώς κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου, ο Μέστριος Πλούταρχος ταξίδεψε πολύ στον μεσογειακό κόσμο της εποχής του και δύο φορές στη Ρώμη, (βλ. Plut. Demosth. 2.2, Plut. Otho 14.1-2, Plut. Otho 18.1). Είχε φίλους Ρωμαίους με ισχυρή επιρροή, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Soscius Senecio και ο Fundanus, και οι δύο σημαντικοί Συγκλητικοί, στους οποίους ήταν αφιερωμένα ορισμένα από τα ύστερα κείμενά του. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, όπου λέγεται ότι μυήθηκε στα μυστήρια του Απόλλωνα. Ήταν πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, (βλ. Ηθικά 792F) όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που κράτησε για 29 έτη έως τον θάνατό του. Έζησε μια ιδιαίτερα δραστήρια κοινωνική και πολιτική ζωή, κατά τη διάρκεια της οποία παρήγαγε ένα απίστευτο corpus κειμένων, που επιβίωσαν ως την εποχή μας.
Εκτός από τα καθήκοντά του ως ιερέας του Δελφικού ναού, ο Πλούταρχος ήταν επίσης magistratus, δηλαδή άρχων (θέση παραπλήσια με αυτή του σημερινού δημάρχου), στην Χαιρώνεια και αντιπροσώπευσε την ιδιαίτερη πατρίδα του σε διάφορες αποστολές σε ξένες χώρες. Ο φίλος του Lucius Mestrius Florus, Ρωμαίος ύπατος, απέδωσε στον Πλούταρχο την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη. Αργότερα, όντας σε προχωρημένη ηλικία, ο αυτοκράτωρ Τραϊανός (κατ' άλλους ο Α
... Διαβάστε περισσότερα »
Ο Κράτιππος ο ιστορικός ήταν αρχαίος Έλληνας ιστορικός που άκμασε τον 4ο αιώνα π.Χ.. Ήταν ο συνεχιστής του έργου του Θουκυδίδη.
Ο Ιστορικός Κράτιππος συνέλεξε όσα γεγονότα είχε παραλείψει ο Θουκυδίδης και συνέχισε την καταγραφή των ιστορικών γεγονότων μέχρι τη ναυμαχία της Κνίδου το (394 π.Χ.) όπου ο Αθηναίος ναύαρχος Κόνων επέφερε την καταστροφή του στόλου της αρχαίας Σπάρτης.
Τα αποσπάσματα του έργου του που έχουν διασωθεί συνέλεξε ο Ch. Múller στο έργο του "Historiae Graacae fragmenta" 1818.
Ο Κρατερός ήταν αρχαίος Έλληνας ιστορικός, του 3ου αιώνα π.Χ. Ήταν αδερφός του βασιλιά της Μακεδονίας, Αντίγονου Β' Γονατά, από την μητέρα τους Φίλα. Ο πατέρας του ονομαζόταν επίσης Κρατερός. Επειδή είχε καταλάβει τη σπουδαιότητα που έχουν οι επιγραφές για όσους ασχολούνται με ιστορικές έρευνες, ο Κρατερός συνέταξε μια συνοπτική και χρονολογικά τακτοποιημένη «Συναγωγή ψηφισμάτων». Από αυτή άντλησαν πολλοί μεταγενέστεροι ιστορικοί.
Ο Νικίας ο Μαλλώτης ήταν αρχαίος Έλληνας ορυκτολόγος, ιστορικός και γεωγράφος. Καταγόταν από την πόλη Μαλλός της Κιλικίας, εξ ου και η ονομασία του.
Δεν είναι γνωστή ακριβώς η εποχή που άκμασε, από το γεγονός όμως ότι τον αναφέρει ο Πλούταρχος, θεωρείται ότι έζησε και άκμασε πολύ προ αυτού, ή λίγο πριν της εποχής του, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 1ου αιώνα.
Ο Ολυμπιόδωρος ήταν ιστοριογράφος από της Θήβες της Αιγύπτου.
Ο Ιερώνυμος ο Καρδιανός (περ.360 - περ.260 π.Χ.) ήταν Έλληνας ιστορικός των πολέμων των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Αν το έργο του είχε σωθεί» παρατήρησε ο Βρεταννός ιστορικός Τζων Μπάνγκελλ Μπιούρυ (Bury) θα τοποθετούσαμε τον ιστορικό αυτό τρίτο στην τριανδρία των Ελλήνων ιστορικών, δίπλα στον Θουκυδίδη κι τον Πολύβιο.
Γεννήθηκε περί το 370 π.Χ. στην Καρδία της Θρακικής χερσονήσου (σημ. χερσόνησος της Καλλίπολης και υπηρέτησε υπό τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο καθώς και υπό τον συμπολίτη του Ευμένη τον Καρδιανό κατά τους πολέμους των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πήρε μέρος στις μάχες του Ευμένη εναντίον του Αντιγόνου και στάλθηκε στη Μακεδονία να ζητήσει αμνηστία για τον Ευμένη από τον Αντίπατρο. Ο τελευταίος όμως πέθανε κατά την παραμονή του Ιερώνυμου στην Πέλλα, τα πράγματα άλλαξαν και ο Ιερώνυμος επέστρεψε με τον διορισμό του Ευμένη ως αρχιστρατήγου της Ασίας. Ο αγώνας εναντίον του Αντίγονου συνεχίστηκε ώς το 316, οπότε ο Αντίγονος νίκησε τον Ευμένη στη μάχη της Γαβιηνής. Στη μάχη αυτή ο Ιερώνυμος πληγώθηκε, αιχμαλωτίσθηκε και φυλακίστηκε· τελικά ο Αντίγονος του έδωσε χάρη και τον διόρισε επιστάτη εκμετάλλευσης ασφάλτου στην Νεκρά Θάλασσα. Αργότερα ακολούθησε τον Αντίγονο και πολέμησε στη μάχη της Ιψού 301 π.Χ. και όταν ο γιός του Αντιγόνου ο Δημήτριος ο Πολιορκητής έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας τοποθέτησε τον Ιερώνυμο αρμοστή στις Θεσπιές της Βοιωτίας (293 π.Χ.). Αργότερα συνόδευσε στην Πελοπόννησο τον διάδοχο του Δημητρίου Αντίγονο Α΄Γο
... Διαβάστε περισσότερα »
Η Supatra Sasuphan από τη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης είναι και «επίσημα» το πιο τριχωτό παιδί στον κόσμο και φαίνεται ότι απολαμβάνει το νέο της τίτλο που της έδωσε το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness!
Η 11χρονη Sasuphan πάσχει από μία ασθένεια που ονομάζεται hypertrichosis, η οποία είναι γνωστή και ως «Σύνδρομο του Λυκανθρώπου».
Ο Ινδός Sadhu Amar Bharati ισχυρίζεται ότι κρατάει όρθιο στον αέρα το χέρι του από το 1973!
Πλέον, το χέρι του είναι ένα άχρηστο κομμάτι από δέρμα και κόκκαλα, ωστόσο ο ίδιος έχει γίνει σύμβολο για τους λάτρεις της θεάς Shiva σε ολόκληρη την Ινδία.
Μέχρι το 1970 ο Bharati ζούσε με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του μία φυσιολογική ζωή, ώσπου ένα πρωί αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω του και να αφοσιωθεί στη θεά Shiva. Αφού περιπλανήθηκε για τρία χρόνια στους δρόμους ντυμένος με απλά ρούχα και κρατώντας ένα μεταλλικό φυλακτό, συνε
... Διαβάστε περισσότερα »
Η θεωρία ότι ένας κεραυνός δε μπορεί να πέσει για 2η φορά στο ίδιο σημείο φαίνεται πως δεν ισχύει για τον Melvin Roberts, αφού πριν δύο εβδομάδες περίπου ένας κεραυνός τον χτύπησε για… 6η φορά!
Ο 58χρονος άνδρας χτυπήθηκε από τον κεραυνό στις 27 Ιουνίου στην πόλη Seneca της νότιας Καρολίνας των Η.Π.Α. Η γυναίκα του, Martha, είπε ότι ο Melvin βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού τους και προσπαθούσε να καλύψει με ένα προστατευτικό πανί την κουρευτική μηχανή, όταν ξαφνικά χτυπήθηκε από κεραυνό.
Οι γείτονες αμέσως έσπευσαν ανήσυχοι και τρομοκρατημένοι στο σπίτι των Roberts για να δούνε τι είχε συμβεί και να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στον άτυχο Melvin.
Δε μπορεί να διαβάσει τις μουσικές νότες και δεν έχει ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με τη μουσική. Ωστόσο, ο Samuel Osmond μπορεί και παίζει στο πιάνο δύσκολα μουσικά κομμάτια, όπως αυτά του Μπετόβεν και άλλων διάσημων κλασσικών μουσικών!
Ο 19χρονος Βρετανός από το Cornwall διαθέτει εξαιτερική μνήμη και μπορεί με το άκουσμα μίας φοράς μόνο ενός μουσικού κομματιού να το αποστηθίσει στο μυαλό του και να το εκτελέσει κατευθείαν στο πιάνο.
Το πρώτο κομμάτι που έμαθε να παίζει ήταν η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Μπετό
... Διαβάστε περισσότερα »
Δε μπορεί να διαβάσει τις μουσικές νότες και δεν έχει ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με τη μουσική. Ωστόσο, ο Samuel Osmond μπορεί και παίζει στο πιάνο δύσκολα μουσικά κομμάτια, όπως αυτά του Μπετόβεν και άλλων διάσημων κλασσικών μουσικών!
Ο 19χρονος Βρετανός από το Cornwall διαθέτει εξαιτερική μνήμη και μπορεί με το άκουσμα μίας φοράς μόνο ενός μουσικού κομματιού να το αποστηθίσει στο μυαλό του και να το εκτελέσει κατευθείαν στο πιάνο.
Το πρώτο κομμάτι που έμαθε να παίζει ήταν η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Μπετό
... Διαβάστε περισσότερα »
Ο 39χρονος Γεωργιανό Etibar Elchyev, εκπαιδευτής kick-boxing, μαγνητίζει ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… μέχρι και 50 κουτάλια πάνω στο σώμα του!
Ο Etibar ανακάλυψε το ταλέντο του να ελκύει διάφορα μεταλλικά αντικείμενα με το σώμα του πριν ένα χρόνο περίπου και από τότε προσπαθεί συνεχώς να καλυτερέψει το προσόν του αυτό!
Μαθητές σε εστία της επαρχίας Phu Yen στo Βιετνάμ ισχυρίζονται ότι οι τουαλέτες του κτιρίου είναι στοιχειωμένες και ότι υπάρχουν φαντάσματα.
Ο Phan Van Tho, επικεφαλής των εστιών, επιβεβαίωσε ότι πολλοί μαθητές έχουν λιποθυμήσει ή έχουν πανικοβληθεί τον τελευταίο μήνα, από άγνωστες όμως μέχρι στιγμής αιτίες.
«Η χρονική στιγμή που συνήθως οι μαθητές συμπεριφέρονταν παράξενα ήταν μεταξύ 8 και 11 μ.μ., σ
... Διαβάστε περισσότερα »
Η φωτογραφία που βλέπετε απεικονίζει ένα UFO, ένα Αγνώστης Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο, και η λήψη της έγινε πρόσφατα πάνω από μία πόλη της Αγγλίας.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Gary McDermott, ο οποίος φωτογράφισε ένα UFO στο νυχτερινό ουρανό του Devon της Βρετανίας, περίπου στις 21:00 μ.μ.
Ο Gary, που εκείνη τη στιγμή εργαζόταν στη γνωστή γέφυρα Royal Albert της περιοχές, θέλησε να φωτογραφίσει ένα ελικόπτερο που πετούσε κοντά στο Plymouth, όταν ξαφνικ
... Διαβάστε περισσότερα »
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.