Main » 2012»Οκτώβριος»27 » Πανηγυρική έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Λευκό Πύργο
4:12 PM
Πανηγυρική έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Λευκό Πύργο
Χιλιάδες Θεσσαλονικείς παρακολούθησαν με συγκίνηση την πανηγυρική έπαρση της ελληνικής σημαίας, που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Λευκού Πύργου, η οποία συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς, από πεδινή πυροβολαρχία, και από βολές πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία είναι αγκυροβολημένα από χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων.
Με την έπαρση της σημαίας που πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ολοκληρώθηκε η τιμητική πορεία στα βήματα των ελευθερωτών που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
Ήταν μια εκδήλωση, σε ανάμνηση της έπαρσης της ελληνικής σημαίας την 28η Οκτωβρίου 1912 στον Λευκό Πύργο, που έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που την παρακολούθησε από τη Λέσχη Αξιωματικών, μετά την τελετή εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή του.
Τα στρατιωτικά τμήματα έφτασαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου, φιλαρμονικές των τριών όπλων παρατάχθηκαν και ακολούθησε το πρωτόκολλο παράδοσης της ελληνικής σημαίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τμήμα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.
Οι Εύζωνοι τη μετέφεραν μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια οι αρχηγοί τάξεων των Στρατιωτικών Σχολών την ανέβασαν στον Λευκό Πύργο. Συμβολικά μεταφέρθηκε και η σημαία που είχε υψωθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1912, η οποία φυλάσσεται και εκτίθεται αυτές τις μέρες, μαζί με άλλα κειμήλια, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ως προσφορά της προσωπικής συλλογής του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Γκιουλέκα.
Η έπαρση της ελληνικής σημαίας συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς πεδινής πυροβολαρχίας, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός με βολές από πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στον Θερμαϊκό κόλπο. Εκατοντάδες μέλη των στρατιωτικών τμημάτων τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί, για να παρακολουθήσει την τελετή, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Την τελετή παρακολούθησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία από τις εκδηλώσεις του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος χθες μετά τη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο, είχε προαναγγείλει την απόφασή του να μην συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις ,αφού σε συνομιλία του με δημοσιογράφους είχε «προβλέψει» ότι θα έχει… πονόδοντο.
Να σημειώσουμε ότι τις προηγούμενες μέρες είχαν καταγραφεί διαφωνίες ανάμεσα στον δήμαρχο και τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης για την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης.
Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφάλειας και ελικόπτερο της Αστυνομίας πετούσε πάνω από την πόλη.
Μετά τη λήξη της τελετής ο κ. Παπούλιας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λέσχη Αξιωματικών.
«Απελευθέρωσαν» τη Θεσσαλονίκη
Στα βήματα των ελευθερωτών, βάδισαν εκατοντάδες στρατιωτικοί, ιππείς και εθελοντές – κομπάρσοι, οι οποίοι ντυμένοι με στολές ευζώνων και φουστανελοφόρων, μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και την «απελευθέρωσαν», όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από εκατό χρόνια, με την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη.
Η αναπαράσταση απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρωί στη δυτική είσοδο της πόλης και τα τμήματα των ευζώνων και των ιππέων ακολούθησαν την ίδια ακριβώς διαδρομή που έκαναν τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα, την 26η Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου, Αγίου Δημητρίου. Από την πλατεία Ελευθερίας έφθασαν στο Διοικητήριο, όπου πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας, από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρο Καράογλου. Το κτίριο του Διοικητηρίου ήταν ο χώρος όπου υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από τον Τούρκο αρχιστράτηγο, Ταχσίν πασά. Τα «απελευθερωτικά» στρατιωτικά αγήματα πέρασαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, όπου και εκεί πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας στον εξώστη του ναού, όπως είχε γίνει και στις 27 Οκτωβρίου του 1912, από τους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, Ίωνα Δραγούμη και Αθανάσιο Εξαδάκτυλο. Κάτι ανάλογο έγινε αργότερα και στο κτίριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά, όπου στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο, στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ενώ οι εκδηλώσεις για την αναπαράσταση της απελευθέρωσης ολοκληρώθηκαν στο Λευκό Πύργο.
Αστρολογία, ζώδια σήμερα, ωροσκόπιο, αστρολογικές προβλέψεις ...Τα όνειρά σου κρύβουν σημαντικά νοήματα και προβλέψεις για το μέλλον σου, διάβασε τώρα την ερμηνεία τους! ...
Eνημέρωση σε θέματα ιατρικής & υγείας,ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ... συμβουλές υγείας,πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας ...
Tv-Movies-Ελληνικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και μουσική - Greek movies, tv series, tv shows and music, Ελληνικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και μουσική