Main » 2012»Μάρτιος»3 » Νύμφες: Αγανίππη, Αγνώ, Αγχινόη, Αδράστεια
6:52 PM
Νύμφες: Αγανίππη, Αγνώ, Αγχινόη, Αδράστεια
Αγανίππη είναι το όνομα μίας πηγής και μίας νύμφης (μίας Κριναίας) συνδεδεμένης με αυτή στην Ελληνική μυθολογία. Η Αγανίππη ήταν η θυγατέρα του Τερνεσσού. Η πηγή ευρίσκεται στην Βοιωτία, κοντά στις Θεσπιές, στους πρόποδες του όρους Ελικώνος. Δημιουργήθηκε από τον καλπασμό του Πηγάσου και συνδέθηκε με τις Μούσες ως πηγή ποιητικής εμπνεύσεως.
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ηΑγνώήτανΝύμφηκαι τοπικήαρκαδικήελάσσωνθεότητα, η οποία σύμφωνα με τονΠαυσανίαέδωσε το όνομά της σε μία πηγή τουΛυκαίου όρους(Παυσ. Η΄ 38,4). Η Αγνώ μαζί με τις άλλες δύο τοπικές νύμφες Νέδα και Θεισόα θεωρείτο τροφός του Δία που γεννήθηκε σύμφωνα με την αρκαδική παράδοση στη θέση "Κρητέα" του Λυκαίου.
Ιδιαίτερα όμως η νύμφη Αγνώ συνδεόταν ως αρχαία μετεωρολογική θεότητα με την βροχή και ειδικότερα με τη τεχνητή βροχή. Η σχέση της δε αυτή πιστοποιείται ακόμα με μια θρησκευτική συνήθεια, που ο Παυσανίας βρήκε να ισχύει στην Αρκαδία, στους πρόποδες του όρους, στην ομώνυμη πηγή που παρείχε ίδια ποσότητα νερού ανεξάρτητα εποχής. Στις εποχές της ξηρασίας ο ιερέας του Λυκαίου Διός πήγαινε μπρος στην πηγή Αγνώ και εξευμένιζε την τιμώμενη νύμφη με θυσίες και προσευχές. Στη συνέχεια έριχνε ένα κλαδί βελανιδιάς στην επιφάνεια της πηγής. Μετά από λίγο το νερό της πηγής παρουσίαζε ένα κοχλασμό, σαν να έβραζε. Οι ατμοί που δημιουργούνταν σχημάτιζαν ένα σύννεφο το οποίο κατευθυνόμενο στον ουρανό έλκυε κι άλλα σύννεφα. Έτσι η βροχή ερχόταν για να ξεδιψάσει την διψασμένη Αρκαδική γη.
Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Αγχινόη ή Αγχιρρόη ή Αγχιρόα φέρεται Νύμφη (ιδεατή προσωποποίηση) των ρεόντων υδάτων. Με το όνομα αυτό είναι γνωστά τα παρακάτω πέντε πρόσωπα:
Σύζυγος του βασιλιά Βήλου της Αιγύπτου και θυγατέρα του ποτάμιου θεού Νείλου, συγκαταλεγόμενη στις Ναϊάδες. Η Αγχινόη γέννησε τους δίδυμους αδελφούς Αίγυπτο και Δαναό. Τα εγγόνια της ήταν πολύ περισσότερα: κατά την παράδοση, είχε 50 εγγονούς από τον Αίγυπτο και 50 εγγονές από τον Δαναό, τις περίφημες Δαναΐδες, οι οποίες δολοφόνησαν τους 49 από τους εγγονούς της Αγχινόης κατόπιν εντολής του πατέρα τους. (προσωποποίηση της επικράτησης των Δαναών).
Σύμφωνα με τον Ευριπίδη η Αγχινόη ήταν μητέρα των Κηφέα και Φινέα. Ο Πλάτωνας αναφέρει την Αγχινόη ως Αγχιρρόη, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή (αναφερόμενη από τον Σχολιαστή του Λυκόφρονος) ήταν σύζυγος του Σίθωνα (ή μητέρα του από τον θεό Άρη) και (κατά τον Ηγήσιππο) μητέρα της Ροιτείας και της Παλληναίας, που έδωσαν το όνομά τους σε αντίστοιχες αρχαίες πόλεις τηςΧαλκιδικής.
Με το όνομα Αδράστεια φέρονται στην Ελληνική μυθολογία δύο πρόσωπα, η δευτερεύουσα θεά της εκδίκησης και η νύμφη, κόρη του Βασιλέως της Κρήτης Μελισσέα. Παρακάτω παρουσιάζονται πληροφορίες για τη νύμφη Αδράστεια.
Η Αδράστεια της Κρήτης ήταν Νύμφη, κόρη του Βασιλέως της Κρήτης Μελισσέα. Η Θεά Ρέα όταν γέννησε στο Δικταίο άντρο τον Δία, παρέδωσε αυτόν στη θεά Θέμιδα η οποία με τη σειρά της εμπιστεύθηκε τη διατροφή του Δία στην Αδράστεια και την αδελφή της Ίδη οι οποίες και έθρεψαν τον Δία με το γάλα της αίγός Αμάλθειας.
Ο αστεροειδής239 Αδράστεια (239 Adrastea), που ανακαλύφθηκε το 1884, πήρε το όνομά του από τη νύμφη αυτή, και όχι από τη θεότητα της εκδικήσεως.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.