Main » 2012»Μάρτιος»1 » Μάντεις: Ηγησίστρατος, Θεοκλύμενος, Ίδμων
4:42 PM
Μάντεις: Ηγησίστρατος, Θεοκλύμενος, Ίδμων
Ο Ηγησίστρατος ήταν ένας μάντης που εργάσθηκε για λογαριασμό του Πέρση στρατηγού Μαρδονίου κατά τους περσικούς πολέμους. Η καταγωγή του Ηγησιστράτου ήταν από την Ελέα. Στη συνέχεια είχε συλληφθεί από τους Σπαρτιάτες και τον κρατούσαν δεμένο, αλλά απέδρασε κόβοντας ένα κομμάτι από το πόδι του. Τον ξανάπιασαν όμως, οπότε και τον εκτέλεσαν. Αυτά αναφέρονται στο ένατο βιβλίο της Ιστορίας τουΗροδότου.
Στηνελληνική μυθολογίαμε το όνομαΘεοκλύμενοςείναι γνωστά τα ακόλουθα δύο διαφορετικά πρόσωπα:
Μάντης, γιος του Πολυφείδη και δισέγγονος του Μελάμποδα. Γεννήθηκε στο Άργος, αλλά υποχρεώθηκε να καταφύγει στην Πύλοεξαιτίας ενός φόνου συγγενούς του που είχε διαπράξει. Στην Πύλο συνάντησε τον Τηλέμαχο, που τον πήρε μαζί του στην Ιθάκη. Εκεί ο Θεοκλύμενος πληροφόρησε την Πηνελόπη ότι ο Οδυσσέας δεν βρισκόταν μακριά. Πραγματικά, ο Οδυσσέας ήταν πάνω στο νησί και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να δράσει, αλλά η Πηνελόπη δεν πίστεψε τον Θεοκλύμενο. Επίσης, ο Θεοκλύμενος προείπε στους μνηστήρες της Πηνελόπης την τύχη που τους επεφύλασσε το μέλλον. Ούτε και εκείνοι τον πίστεψαν τότε και τον κορόιδεψαν, παρότι θα σκοτώνονταν την ίδια εκείνη νύχτα.
Αιγύπτιος βασιλιάς, στον θρόνο της Κάτω Αιγύπτου, στον οποίο διαδέχθηκε τον πατέρα του Πρωτέα. Μητέρα του ήταν η Ψαμάθη. Ο Θεοκλύμενος αυτός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τραγωδία«Ελένη» του Ευριπίδη. Αναφέρεται ως σκληρός και θρασύδειλος άνθρωπος, με εχθρικά αισθήματα προς τους Έλληνες. Δοκίμασε να βιάσει την Ωραία Ελένη όταν εκείνη βρέθηκε (κατά την εκδοχή που ακολουθεί ο Ευριπίδης) στην αυλή του, αλλά δεν το κατάφερε και για εκδίκηση θέλησε να σκοτώσει την αδελφή του Θεονόη ή Ειδώ, επειδή αυτή συνωμοτούσε δήθεν με την Ελένη. Η Θεονόη σώθηκε με την επέμβαση των Διοσκούρων.
Ο αστεροειδής65583 Θεοκλύμενος (65583 Theoklymenos), που ανακαλύφθηκε το 1973 και ανήκει στην Τρωική Ομάδα, πήρε το όνομά του από τον μυθικό μάντη.
Στην ελληνική μυθολογία ο `Ιδμων ήταν ο μάντης της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Ο `Ιδμων ήταν γιος του `Αβαντα και της Αστερίας ή Κυρήνης. Επομένως ήταν εγγονός (από τον πατέρα του) του μεγάλου μάντη Μελάμποδα. Λεγόταν ωστόσο ότι πραγματικός πατέρας του ήταν ο ίδιος ο θεός Απόλλων, και όχι ο Άβαντας. Ο Ίδμων ταυτίζεται πάντως κάποτε με τον Θέστορα, ο οποίος ήταν γιος του Απόλλωνα και πατέρας τουΚάλχαντα. Σε αυτή την εκδοχή, το «ίδμων» είναι απλώς ένα επίθετο που σημαίνει «ο με δεύτερη ματιά», ο ενορατικός.
Ο Ίδμων, πριν αναχωρήσει με τους υπόλοιπους Αργοναύτες για την Κολχίδα, γνώριζε ότι δεν θα επέστρεφε πίσω, αλλά θα πέθαινε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Πραγματικά, στη χώρα των Μαριανδυνών σκοτώθηκε από ένα αγριογούρουνο (κάπρο). Το 559 π.Χ., όταν οι Μεγαρείς ίδρυσαν την πόλη Ηράκλεια (το σημερινό Ερεγκλί της Τουρκίας) έχτισαν ναό στο σημείο που βρισκόταν ο υποτιθέμενος τάφος του.
Το γένος πεταλούδαςIdmon πήρε το όνομά του από τον μυθικό αυτό μάντη.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.