Υλικά (για το κοτόπουλο, 6 άτομα):- 700 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κύβους πάχους 4 εκατοστών
- 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 ξυλάκι κανένας σπασμένο στα δύο
- 2 εκατοστά περίπου φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- χυμός από ένα πορτοκάλι
- παρθένο ελαιόλαδο
- 10 μέτρια και όχι πολύ ώριμα βερίκοκα κομμένα στη μέση ή αποξηραμένα
- αλάτι, πιπέρι
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος
- 6 σουβλάκια καλαμάκια ατομικά
Υλικά (για τη σάλτσα):- 2 κουταλιές αρωματικό μέλι
- χυμός από ένα λεμόνι
Εκτέλεση (κοτόπουλο):- Σε ένα μπολ βάζουμε το κοτόπουλο (αφού το πλύνουμε πολύ καλά και το στραγγίξουμε στο σουρωτήρι) και ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από τα βερίκοκα). Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο, αφού το σκεπάσουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να μαριναριστεί περισσότερο από δύο ώρες.
- Αν χρησιμοποιούμε αποξηραμένα βερίκοκα τα μουλιάζουμε σε λίγο κονιάκ ή χλιαρό νερό για μια ώρα. Τα στραγγίζουμε σε μικρό σουρωτήρι.
- Αν χρησιμοποιούμε σουβλάκια από καλάμι τα βάζουμε στο νερό τουλάχιστον μια ώρα να μουλιάσουν για να μην καούν στo ψήσιμο.
- Όταν το κοτόπουλο μαριναριστεί, το βγάζουμε από το μπολ και το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Κρατάμε τη μαρινάτα κατά μέρος.
- Περνάμε στο κάθε σουβλάκι εναλλάξ ένα κομμάτι κρέας /μισό βερίκοκο. Τα ψήνουμε στο γκριλ αλείφοντας ταχτικά με τη μαρινάτα.
Εκτέλεση (σάλτσα):- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε να βράσει το μέλι με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σερβίρισμα:- Σερβίρουμε το σουβλάκια σε κάθε πιάτο χωριστά, βγάζοντας το καλαμάκι, τα περιχύνουμε με τη γλυκόξυνη σάλτσα και αν θέλουμε τα συνοδεύουμε είτε με κουσκούς , είτε με μια όμορφη πράσινη σαλάτα αρωματισμένη με ψιλοκομμένο φινόκιο.
Κρασί:- Τι άλλο από ένα λευκό ξηρό κρασί και πολύ- πολύ δροσερό. Χμ! θα σας πρότεινα μια καινοτομία : Ανοίξτε τη φιάλη μισή ώρα πριν το σερβίρισμα, ρίξτε μέσα λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ και λίγη φλούδα lime! Κλείστε τη φιάλη και αφήστε την στο ψυγείο μέχρι την ώρα σου σερβιρίσματος. Το άρωμά του θα σας απογειώσει!
Υλικά (για το κοτόπουλο, 6 άτομα):
- 700 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κύβους πάχους 4 εκατοστών
- 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 ξυλάκι κανένας σπασμένο στα δύο
- 2 εκατοστά περίπου φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- χυμός από ένα πορτοκάλι
- παρθένο ελαιόλαδο
- 10 μέτρια και όχι πολύ ώριμα βερίκοκα κομμένα στη μέση ή αποξηραμένα
- αλάτι, πιπέρι
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος
- 6 σουβλάκια καλαμάκια ατομικά
- 2 κουταλιές αρωματικό μέλι
- χυμός από ένα λεμόνι
- Σε ένα μπολ βάζουμε το κοτόπουλο (αφού το πλύνουμε πολύ καλά και το στραγγίξουμε στο σουρωτήρι) και ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από τα βερίκοκα). Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο, αφού το σκεπάσουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να μαριναριστεί περισσότερο από δύο ώρες.
- Αν χρησιμοποιούμε αποξηραμένα βερίκοκα τα μουλιάζουμε σε λίγο κονιάκ ή χλιαρό νερό για μια ώρα. Τα στραγγίζουμε σε μικρό σουρωτήρι.
- Αν χρησιμοποιούμε σουβλάκια από καλάμι τα βάζουμε στο νερό τουλάχιστον μια ώρα να μουλιάσουν για να μην καούν στo ψήσιμο.
- Όταν το κοτόπουλο μαριναριστεί, το βγάζουμε από το μπολ και το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Κρατάμε τη μαρινάτα κατά μέρος.
- Περνάμε στο κάθε σουβλάκι εναλλάξ ένα κομμάτι κρέας /μισό βερίκοκο. Τα ψήνουμε στο γκριλ αλείφοντας ταχτικά με τη μαρινάτα.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε να βράσει το μέλι με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σερβίρουμε το σουβλάκια σε κάθε πιάτο χωριστά, βγάζοντας το καλαμάκι, τα περιχύνουμε με τη γλυκόξυνη σάλτσα και αν θέλουμε τα συνοδεύουμε είτε με κουσκούς , είτε με μια όμορφη πράσινη σαλάτα αρωματισμένη με ψιλοκομμένο φινόκιο.
- Τι άλλο από ένα λευκό ξηρό κρασί και πολύ- πολύ δροσερό. Χμ! θα σας πρότεινα μια καινοτομία : Ανοίξτε τη φιάλη μισή ώρα πριν το σερβίρισμα, ρίξτε μέσα λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ και λίγη φλούδα lime! Κλείστε τη φιάλη και αφήστε την στο ψυγείο μέχρι την ώρα σου σερβιρίσματος. Το άρωμά του θα σας απογειώσει!