Υλικά
- 160 gr. αλεύρι για τσουρέκια
- 12 gr. νωπή μαγιά
- 50 gr. βούτυρο
- 20 gr. ζάχαρη
- 1 μικρό αυγό
- 50 gr. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- 1 βανίλια
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
για το σιρόπι - 500 gr. ζάχαρη
- 350 gr. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
για το σερβίρισμα - Σαντυγί
- Φυστίκι Αιγίνης
- Κανέλα
Εκτέλεση
το προζύμι Διαλύουμε την μαγιά σε 4 κουταλιές της σούπας νερό χλιαρό. Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε την μαγιά με 2-3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. Σκεπάζουμε το προζύμι και το αφήνουμε 25′ λεπτά να φουσκώσει. η ζύμη Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, την ζάχαρη, το αυγό, το γάλα, το γιαούρτι και την βανίλια. Βάζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, το μείγμα που ετοιμάσαμε, το αλάτι και τα μυρωδικά. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ελαστική, λεία και μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα την ζύμη, σε ζεστό μέρος. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι στρογγυλό, περίπου 24 εκατοστών. Απλώνουμε την ζύμη ομοιόμορφα. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 20′ λεπτά. Ψήνουμε για 20′ λεπτά στους 160° C βαθμούς στο αερόθερμο. Κατόπιν στρώνουμε μία λαδόκολλα στην σχάρα του φούρνου, αναποδογυρίζουμε ψήνουμε για 30′ λεπτά στους 120° C βαθμούς στο αερόθερμο. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξαναβάζουμε την ζύμη στο ταψί για να την σιροπιάσουμε. το σιρόπι Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5′ λεπτά. το σιρόπιασμα Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στην ζύμη και σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά. Αφήνουμε να απορροφηθεί καλά το σιρόπι περίπου 2 ώρες. Βάζουμε το εκμέκ στο ψυγείο. Σερβίρουμε με σαντυγί, τριμμένο φυστίκι και κανέλα! Tips Στο εκμέκ ταιριάζει πολύ και το παγωτό καϊμάκι! Άν θέλετε μπορείτε να βάλετε στο πολίτικο εκμέκ και μία στρώση κρέμα ζαχαροπλάστικής.
|