Η μονάδα στο Τσιγκράδο δεν λειτουργεί αλλά έχει μετατοπιστεί το βάρος παραγωγής στα Βούδια, επομένως και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Οξείες αντιδράσεις προκάλεσε στη διοίκηση της "S&B” το νέο δημοσίευμα του "Newsbomb.gr” σχετικά με την κατάσταση του εργοστασίου στο Τσιγκράδο και τη νέα αυτοψία που έγινε πρόσφατα.
Απαντήσεις στα ερωτήματα, ωστόσο, δεν δόθηκαν κι όπως φαίνεται θα εξακολουθήσει ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος να επιτρέπει την περιβαλλοντική επιβάρυνση της Μήλου ή να αποκαθιστά τα «κακώς κείμενα» όπως ήταν οι ανοικτοί αγωγοί απόρριψης υπολειμμάτων περλίτη με σύρματα, τσιμέντα και ασφαλισμένες καταπακτές.
Η μονάδα επεξεργασίας περλίτη στο Τσιγκράδο μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας, ωστόσο, οι άλλες δύο μονάδες που βρίσκονται στα Βούδια εργάζονται κανονικά. Ίσως μάλιστα να έχουν αυξήσει τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της Πολλώνιας.
Όπως έχει δηλώσει ο διευθυντής της S&Β στο νησί κ. Σπύρος Τζίντζος η μετατόπιση του βάρους παραγωγής έχει γίνει στα Βούδια.
Πρόσθετη επιβάρυνση
Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη ύλη που βγαίνει από το ορυχείο και τα υλικά πρόθραυσης από το Τσιγκράδο μεταφέρονται με φορτηγά στα Βούδια. Εκτός από την επιβάρυνση που προκαλεί στην ατμόσφαιρα η χρήση φορτηγών με μηχανές εσωτερικής καύσεως ντίζελ, θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι έχει πολλαπλασιαστεί η επιβάρυνση του υποθαλασσίου περιβάλλοντος στον όρμο των Βουδίων από τις εκβολές υπέρλεπτου περλίτη στη θάλασσα.
Στο σχετικό φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε την αλλαγή στο χρωματισμό της θάλασσας που υποδηλώνει τη στήλη ροής υπέρλεπτου περλίτη.
Ήδη η κατάσταση της υποθαλάσσιας ζώνης στο συγκεκριμένο σημείο κρινόταν πιο επιβαρυμένη όσον αφορά στη συγκέντρωση ορισμένων μετάλλων από ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), σε έκθεση που συνέταξαν τον Σεπτέμβριο του 2011 την οποία συνέκριναν με τα στοιχεία μετρήσεων που είχαν γίνει στα Βούδια το 2009.
Απελπισμένοι κάτοικοι
«Ούτε για το θέμα αυτό υπάρχει κάποια εξήγηση;» θα αναρωτιόταν κανείς. Το σίγουρο είναι ότι ούτε η "S&B”, ούτε ο Δήμος Μήλου έχουν πάρει θέση ακόμα.
Ίσως υπάρχει εξήγηση αφού στο νησί υπάρχει κλίμα καχυποψίας και φόβου, σε αρκετούς κατοίκους. Οι ντόπιοι παράγοντες αποφεύγουν κάθε συζήτηση για τις δραστηριότητες της εταιρείας. Ο τοπικός Τύπος περιορίζεται στην αναπαραγωγή ανακοινώσεων και απλός κόσμος δεν έχει να περιμένει τίποτε ουσιαστικό.
Ο θόρυβος για όσα συμβαίνουν στη Μήλο δεν είναι καινούργιος. Εδώ και χρόνια υπάρχουν φωνές που ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας για να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να μπουν κανόνες στη λειτουργία των εργοστασίων και να αποδοθεί ο απαραίτητος σεβασμός στους κατοίκους αυτού του νησιού. Σαν αντίλογος στις παραπάνω μομφές υπάρχουν μηνύματα και σχόλια ότι η εταιρεία αφήνει λεφτά στο νησί, διατηρεί θέσεις εργασίας και δεν τρέχει τίποτα. Υπάρχει όμως καπνός χωρίς φωτιά;
Οι ευαισθησίες της κ. Μπιρμπίλη
Το είπαμε και πριν: με το πρόσχημα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ίσως κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια.
Κάτοικοι της Μήλου, τους οποίους συναντήσαμε στη νέα αυτοψία του "Newsbomb.gr” αναφέρονται σε δύο παράδοξα γεγονότα:
- Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία υποτίθεται πως είχε οξυμένες οικολογικές ευαισθησίες, λέγεται ότι ενέκρινε μια ιδιαίτερα «χαλαρή» περιβαλλοντική άδεια για την S&B ώστε να βελτιώσει ως το 2014 τις τεχνικές εξορύξεως. Αντιθέτως, απλοί κάτοικοι του νησιού ζήτησαν αντιμετώπιση των προβληματικών περιπτώσεων που καταγράφηκαν στο Κέντρο Υγείας, προστασία εξ αιτίας των εκπομπών σκόνης από τον περλίτη με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και ανάσχεση της τουριστικής υποβάθμισης. Η προσωπική επιλογή του κ. Γιώργου Παπανδρέου σήμερα βρίσκεται στο Παρίσι ως «πρέσβειρα» της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ με μισθό 25.000 ευρώ και φυσικά ασχολείται με νεφελώδη θέματα περιβαλλοντικής και βιώσιμης ανάπτυξης, αντί για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στη Μήλο.
- Ένα άλλο στέλεχος του υπουργείου, η τότε πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη πήγε να εγκαινιάσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπετονίτη της S&B στη Μήλο, ενώ μερίδα κατοίκων ζητούσε από το υπουργείο να μη γίνουν τα εγκαίνια αν δεν λαμβάνονταν υπ’ όψιν οι επιδημιολογικές μελέτες και να εφαρμοστεί συγκεκριμένο πλαίσιο για τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Τα εγκαίνια έγιναν και δεν ακούστηκε το παραμικρό.
Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά διαθέτει το σθένος ώστε να εξετάσει την περίπτωση της Μήλου και να ελέγξει αν επικρατούν οι συνθήκες που αρμόζουν σε ένα, οποιοδήποτε άλλο, σημείο της Ε.Ε. Αυτή άλλωστε θα μπορούσε να είναι και μια ηθική απαίτηση του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου, ο οποίος φέρεται να νοιάζεται για το νησί και να αποτελεί διακεκριμένο κάτοικο της Πολλώνιας, όπου διαθέτει πολυτελή οικία κοντά στα κεντρικά γραφεία της S&B.