Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό που κάποτε θεωρούνταν «αδιανόητο», δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τώρα μοιάζει κοντικό σενάριο, παρά το γεγονός ότι η χώρα προσπαθεί απελπισμένα να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Για παράδειγμα, η Bank of America Merrill Lynch έχει φροντίσει να ετοιμάσει χρηματαποστολές με μετρητά, τα οποία θα στείλει στην Ελλάδα, ώστε οι πελάτες της να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις πληρωμές τους, στην περίπτωση που υπάρξει έλλειψη μετρητών στη χώρα.
Η Ford από την πλευρά της έχει προβλέψει το ηλεκτρονικό της σύστημα να μπορεί άμεσα να λειτουργήσει με ένα νέο ελληνικό νόμισμα.
Επειδή κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι το σοκ από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, οι αμερικανικές τράπεζες και οι εταιρείες συμβούλων προετοιμάζουν αναλόγως τους πελάτες τους.
Η JPMorgan Chase δε, έχει ήδη δημιουργήσει νέους τραπεζικούς λογαριασμούς για ορισμένους αμερικανικούς κολοσσούς, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως απόθεμα στη νέα κατάσταση της δραχμής ή όποιου άλλου νομίσματος διαδεχθεί το ευρώ στην Ελλάδα.
Τρία είναι τα σενάρια, πάνω στα οποία δουλεύουν τράπεζες και συμβουλευτικές εταιρείες: η έξοδος μίας χώρας από το ευρώ, όπως η Ελλάδα, η ταυτόχρονη έξοδος πολλών χωρών και η κατάρρευση της ευρωζώνης συνολικά, τονίζει η Κάρολ Μπερντ, επικεφαλής της Bank of America Merrill Lynch των υπηρεσιών συναλλαγών, για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Για παράδειγμα, η διαχειρίστρια εταιρεία των μετοχών της Iberia Airlines και της British Airways βάζουν στα σχέδια κινδύνου και την Ισπανία.
Παράλληλα, η Visa ανακοίνωσε ότι θα είναι σε θέση να κάνει «μια γρήγορη μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα με τη μικρότερη δυνατή διαταραχή για τους καταναλωτές και τους εμπόρους». Η MasterCard προσθέτει ότι η μετάβαση θα χρειαστεί μία ή δύο ημέρες.
Μια εταιρεία δικτύων, τέλος, με έδρα την Καλιφόρνια έχει κατασκευάσει ένα «σχέδιο κρίσης για την ευρωζώνη» για τραπεζικές καταθέσεις, το οποίο παρομοιάζει με την κατάσταση μιας φυσικής καταστροφής από σεισμό.