Εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου και κατ’ επέκταση των ελλήνων πολιτών οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις «ψάχνουν» οι οικονομικοί εισαγγελείς με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου ότι διευθυντικά στελέχη σε πολλές ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν υπέστησαν καμία περικοπή αλλά αντίθετα αύξησαν τις αμοιβές τους «διά της πλαγίας οδού». Δηλαδή, είτε με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων είτε με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης.
Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είναι να διακριβωθεί εάν και από ποιους έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις σε βάρος του δημοσίου όπως της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.
Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα σε πολλές ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος του 2011 για περικοπές κατά 35% των αμοιβών και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στο μέσο μισθολογικό κόστος, αλλά διευθυντικά στελέχη και κατηγορίες εργαζομένων αύξησαν τις αμοιβές τους «τεχνηέντως» με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων, πλασματικές υπερωρίες, έξοδα κίνησης κ.α.
Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες έκαναν λόγο για υπόγειες συμφωνίες μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών για παράκαμψη του νόμου και χορήγηση «αθέατων» αυξήσεων στις αποδοχές επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι διοικήσεις, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες της διοίκησης και του προσωπικού.
Στην παραγγελία του προς τον επίκουρο εισαγγελέα Γεώργιο Νούλη ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ζητά:
1) Να ερευνηθεί σε ποιές ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και για πόσο χρονικό διάστημα.
2) Να εντοπιστούν τα καταβληθέντα χρηματικά ποσά και κατά πόσο υπερέβησαν τα νόμιμα.
3) Να διακριβωθούν τα στοιχεία των αρμοδίων που ήταν υπεύθυνοι για τις περικοπές.